Svensk student misstänks mördad

avLinda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 26-årige svenske studenten talade med sin flickvän sista gången den 28 april.

Sedan försvann han spårlöst i Frankrike.

Nu har hans 19-årige vän anhållits misstänkt för att ha mördat svensken.

Fallet med den svenske konststudenten har väckt stor uppmärksamhet i Nederländerna. Hans vänner har dragit igång en stor sökinsats efter honom och hans namn och bild har visats på holländsk tv.

Svensken, som bodde och studerade i Haag, åkte på en klätterfestival i franska Fontainebleau den 25 april. Han reste i husvagn tillsammans med den nu anhållne 19-åringen och dennes hund, skriver holländska tidningen De Telegraaf.

Talade sista gången med flickvännen

Den 28 april talade svensken med sin flickvän på telefonen.

Sedan blev det helt tyst.

Den 30 april, då 19-åringen återvänt till Haag igen, skrev han ett brev till svenskens flickvän. Han berättade att de bråkat under resan och att svensken plötsligt försvunnit. "Jag vet inte var", skrev han.

Genast drogs en stor sökinsats igång – utan resultat.

Misstänker att han dött

Polisen fattade misstankar mot 19-åringen då hans berättelse inte stämde. Han kunde bland annat inte ge någon bra förklaring till varför och var svensken försvann. Då polisen har starka skäl att tro att svensken inte längre är vid liv så anhölls 19-åringen den 15 maj misstänkt för mord, alternativt dråp.

För några dagar sedan hittades en kropp i det franska området som polisen misstänker kan vara den försvunne svensken. Identifieringen av kroppen kan ta några dagar.

Videofilmer från bensinstation

Svenska rikskrim är informerade om läget.

– Det blev ett ärende hos oss i början av maj då han anmäldes försvunnen. Vi är dock inte inblandade i utredningen, säger Varg Gyllander, presstalesman på rikskrim.

Polisundersökningen pågår fortfarande i både Frankrike och Nederländerna. Polisen tittar just nu på videofilmer från en bensinstation där svensken och 19-åringens bil syns.

Publicerad: