Nyheter

Lev som en tempelriddare i sommar

NYHETER

På Varnhem mellan Skövde och Skara växte tempelriddaren Arn Magnusson av Folkungaätten upp, besök platsen där han fostrades. Eller varför inte åkta till stället där han gifte sig med sin Cecilia?

Här är de bästa tipsen för dig som vill gå i Arns fotspår i sommar.

En spännande plats att åka till i sommar är Varnhem, mellan Skövde och Skara, där Arn växte upp och fostrades av munkarna, tipsar Arn-experten Anja Praesto.

– Det är roligt att det är samma inspelningsplats i filmen som i Jan Guillous böcker. Arns mor inspekterar bygget av klostret när värkarna går och det är en plats som präglat Arn, han lär sig allt han kan där. Munkarna var den tidens invandrare och kunde nya saker som medicin, vetenskap, odling och byggteknik.

Ett måste för den som vill veta hur det såg ut där Arn gifte sig med sin Cecilia är att besöka Forshems kyrka på Kinnekulle. Arn lät bygga upp den när han kom tillbaka från det heliga landet.

Utanför Falköping finns ruiner från klostret Gudhem, där Cecilia hölls fången när Arn var i det heliga landet. Där kan du gå till museet som berättar klostrets historia och intill kan du även se kulisser från filmen.

Experten Anja Praesto vill även flagga för en plats som öppnade så sent som förra året, Visitors center i Skara, och utställningen som handlar om själva filmen.

– Där får du se ett samspel av bild, ljud och texter om filmen. Det finns rekvisita från filmen och och en utställning om en kyrkbok från 1100-talet, Skaramissalet.

Hon rekommenderar också ett besök på Medeltidens värld i Götene. Där finns hus som fanns på Arns gård Arnäs och Cecilias och Arns gård Forsvik.

Ulf Lundell live

– På många lördagar och söndagar blir det tornerspel i sommar, det finns en marknadsplats och en medeltida krog. Nytt för i år är Arn Live där det blir konserter med artister som Ulf Lundell, Tomas Ledin, Caroline af Ugglas och Alcazar.

Intresset för ”Arn-turismen” har funnits sedan 1998 när den första boken kom och var som störst vid 2002.

– Turismen betyder väldigt mycket, den ger ett fokus på området och väcker människors uppmärksamhet för vår historia, det är roligt. Barnen får använda fakta, fantasi och lära sig mer om medeltiden här.

Camping.se - Boka boende på Sveriges campingplatserSemestra i Sverige

Fler Arnupplevelser

På Bjertorps slott kan man boka medeltida musikunderhållning och Arninformation. Temat är kläder och en medeltida striptease visas.

Arnfestivalen på Medeltidens Värld i Götene går av stapeln 12-16 augusti och på scen står bland andra Alcazar, Bo Kaspers Orkester och Ulf Lundell.

Mikael Silberstein, Minimedia

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter