Nyheter

Dubbelt betalt för Lundby-Wedins man

NYHETER

Wanja Lundby-Wedins make Lennart Wedin, som gick i pension från sin tjänst på IF Metall 2001, började året därpå arbeta deltid för sin hustru i LO-borgen.

Han fick lön – och dessutom behöll han sin pension.

LO-ordförandens make fick med de dubbla inkomsterna ett lönelyft med nästan 50 procent, uppger Politikerbloggen/TV4 Nyheterna.

Lennart Wedin hade i flera år innan pensioneringen arbetat med ett utbildningsprojekt som hette Metalls IT-skola. Nu övergick projektet i stället till LO:s IT-skola.

Kritisk

Enligt Politikerbloggen/TV4 Nyheterna steg Lennart Wedins årsinkomst från 406 800 kronor 2001 till 609 400 kronor 2002, tack vare LO-jobbet.

Anders Ferbe, vice förbundsordförande på IF Metall, säger att organisationen inte har något inflytande på vare sig löner eller pensionsvillkor för tidigare anställda som tar en annan anställning. Han är ändå kritisk.

– Vi har den uppfattningen att det inte är rimligt att uppbära både pension och lön och på det sättet så att säga ha en inkomst som överstiger den lön man hade vid pensionsålder, säger Ferbe till Politikerbloggen/TV4Nyheterna.

”Inte delaktig”

Enligt Wanja Lundby-Wedin fanns det ett önskemål att hennes make skulle finnas kvar en tid när LO skulle överta Metalls IT-skola. Hon säger sig inte ha varit med om att fatta beslutet.

– Beslutet togs av LO:s arbetsutskott, men jag var inte delaktig. Jag gick ut när den frågan diskuterades, säger hon till Politikerbloggen/TV4Nyheterna.

TT

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter