”Nu får stats- och regeringscheferna stå ohotade i rampljuset”

Lena Mellin om EU:s nya toppledare

En premiärminister och en handelskommissionär får EU:s nya toppjobb.

Men deras namn är relativt okända.

– EU:s stats- och regeringschefer är fåfänga och vill inte släppa ifrån sig makten, säger Lena Mellin.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

– Det är lite märkligt att när EU-ledarna ska utse personer till två sådana här toppjobb, så väljer de två personer som ingen har hört talas om, säger Lena Mellin, Aftonbladets utrikespolitiska kommentator.

Belgiens premiärminister Herman Van Rompuy utsågs i kväll till EU:s permanente ordförande. Men vem är han?

– Han blev i princip premiärminister i Belgien eftersom ingen annan ville bli det. Som person är han stillsam och underfundig. Genom att välja Van Rompuy till EU:s ordförande har EU:s stats- och regeringschefer får stå ohotade i rampljuset. Han kommer att bli en tjänsteman i skuggan, säger Mellin.

Ledare i överhuset

Den brittiska baronessan Catherine Ashton, för närvarande EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor, blir EU:s utrikesminister.

– Att det blev hon har att göra med att Tyskland och Frankrike hade bestämt att utrikesministern skulle komma från ett stort land och från den socialdemokratiska gruppen. Men det självklara valet, Storbritanniens utrikesminister David Miliband, ville inte bli nominerad eftersom han vill efterträda Gordon Brown. Dessutom restes det krav på att minst en av posterna skulle bli en kvinna.

Catherine Ashton är adlad till baronessa. Hon är medlem i Labour Party och har varit ledare i det brittiska överhuset och statssekreterare i flera brittiska ministerier.

Stora utmaningar

– Hon har arbetat med mänskliga rättigheter och har en utrikespolitisk profil, säger Mellin.

– Men mest spännande är nästan att hon är baronessa och varit ledare i House of Lords och samtidigt är sosse.

Vilka blir deras främsta arbetsuppgifter den närmaste framtiden?

– Ashton kommer att få ta tag i utvidgningen av EU, det råder ett motstånd mot nya medlemsländer. Hon måste också hjälpa till att definiera EU:s utrikespolitiska roll. Vilken roll har EU på värdsarenan? EU måste kila in sig mellan USA och Kina och få ett ord med i laget.

– Rompuy sitter med den ekonomiska krisen och budgetunderskottet. Det kommer att krävas mycket av honom, säger Lena Mellin.

Publisert: