Fyra extra miljarder till polisen

avLinda Hjertén, Sven Minell, Tobias Österberg

NYHETER

Hoppas kunna stävja kravallerna

Foto: Ulf Höjer
Regeringen avslöjade sina nya satsningar på plats i Hallunda.

HALLUNDA/STOCKHOLM Regeringen satsar ytterligare fyra miljarder kronor på bättre brottsbekämpning.

De hoppas att pengarna ska kunna hjälpa till att stoppa den senaste tidens kravaller.

– Det här är totalt oacceptabelt. Polisen måste kunna agera med kraft, säger socialminister Göran Hägglund.

Foto: Ulf Höjer

Detta innebär bland annat att alliansregeringens löfte om att Sverige 2010 ska ha 20 000 poliser kommer att kunna uppfyllas. Det avslöjades under en presskonferens i dag på polisstationen i Hallunda, söder om Stockholm där de fyra borgerliga partiledarna, statsminister Fredrik Reinfeldt, näringsminister Maud Olofsson, utbildningsminister Jan Björklund och socialminister Göran Hägglund presenterade nyheten.

– Detta är en satsning som saknar motstycke och vi gör det för att säkra vår reform på 20 000 fler poliser. Finns det ett närvarande rättsväsende så kan man upprätthålla lag och ordning i landet. Det är något vi lovade vid förra valet, sade statsminister Fredrik Reinfeldt på presskonferensen.

"Hel oacceptabelt"

Regeringen hoppas att miljarderna kommer att kunna hjälpa till med att bland annat bekämpa den senaste tidens oroligheter och kravaller i Gottsunda och Hjällbo:

– Det är klart att om det blir fler poliser så blir det lättare att bekämpa brott. Polisen måste ha ett nära samarbete med andra delar av samhället. Vi hoppas att pengarna vi satsar nu ska sparas in sen, säger näringsminister Maud Olofsson.

Göran Hägglund säger om kravallerna:

– Det här är totalt oacceptabelt. Polisen måste kunna agera med kraft.

Ökade resurser för åklagare

Av denna summa ska 1,4 miljarder kronor stärka rättsväsendets budget som ett extra tillskott för 2009 och 2,6 miljarder kronor tillförs permanent från och med 2010. För polisen innebär de utökade resurserna 780 miljoner kronor i år och 1,1 miljarder kronor för nästa år.

Ökade resurser ges också till Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, domstolarna och kriminalvården.

– Al Capone var svår att sätta åt för Chicago polisen. Därför satsar vi också på domstolarna och åklagarmyndigheten, säger Jan Björklund.

"Oerhört glädjande"

Polisförbundets ordförande Jan Karlsen är mycket nöjd med regeringens ekonomiska satsning på polisen.

– Satsningen är oerhört glädjande och nödvändig, inte minst i dessa ekonomiskt kärva tider. Utan den här satsningen hade vi gått in i en väldigt svår period, säger Jan Karlsen till TT.

Han tror att pengarna kommer att användas till att bekämpa såväl den vardagliga som den grova organiserade brottsligheten.

– Pengarna kommer att säkerställa den polisiära verksamheten i framtiden, säger han.

Jan Karlsen konstaterar att fler poliser skapar bättre förutsättningar för ett tryggare samhälle.