Så kör du säkert med husbil och husvagn

Undvik olyckan - följ expertens tips

Många svenskar packar familjen i bilen och ger sig ut på vägarna när solen skiner. För att allt ska gå så smidigt som möjligt - följ expertens tips på hur du kör säkert med husvagnen.

Karl von Schultz på Motormännens riksförbund tipsar om hur du kör säkert med husvagnen.
Karl von Schultz på Motormännens riksförbund tipsar om hur du kör säkert med husvagnen.

- Att köra säkert med husbil och husvagn skiljer sig inte så mycket från att köra säkert med vanlig personbil. Det gäller att vara uppmärksam, säger Karl von Schultz på Motormännens riksförbund.

Lär känna din vagn

Eftersom en vanlig förare inte kör med husvagn eller husbil varje dag kan det vara bra att testköra hemma. Särskilt för den som är nybilven ägare till en husvagn eller husbil är det bra att testa lite på hemmaplan.

- Det är bra om man känner sig säker med att manövrera med husvagnen eller husbilen, att man har koll på den, säger Karl von Schultz.

Just i att många är ovana ligger ett riskmoment. Karl von Schultz tycker att det är viktigt att man är medveten om att just ovanan gör att man bör vara lite extra uppmärksam på sig själv.

- Något som alltid är viktigt är att man inte kör när man är trött. Det är väldigt individuellt vad man har för gräns, är man ung kanske man orkar köra lite längre sträckor till exempel. Det viktiga är att inte tro sig om mer än man klarar av, säger Karl von Schultz.

Viktigt att visa hänsyn

Det är viktigt att visa hänsyn för sina medtrafikanter.

- Tänk på att du är en trafikant bland andra trafikanter. När du kör husvagn eller husbil är det lätt att det bildas långa köer bakom dig, så du bör ha god uppsikt bakåt. Underlätta omkörningar, så andra förare slipper köa bakom dig allt för länge, tipsar Karl Von Schultz.

Camping.se - Boka boende på Sveriges campingplatserSemestra i Sverige
Publisert: