Världens största flygplan är farligt

NYHETER

Världens största flygplan, Airbus nya A380, kan vara farligt för andra plan, hävdar icke namngivna flygexperter i tidningen Wall Street Journal.

Anledningen ska vara att jättejumbon skapar enorm turbolens vid start och landning.

De amerikanska flygexperterna menar att de enorma vingarna och gigantiska motorerna skapar farlig turbulens – farlig för de flygplan som kommer efter jätte-Airbusen vid start och landning.

Problematiken är känd sedan tidigare, och när världens näst största flygplan, Boeing 747, startar från ett flygfält ska avståndet till närmaste flygplan som kommer efter vara minst nio kilometer.

Enligt de amerikanska flygexperterna är det säkerhetsavståndet för litet för en A380 och borde ökas. Problemet är att en sådan ytterligare försening ställer till stora problem i flödet av flygplan på världens flygplatser.

Infekterade

Skulle A380 få ännu skarpare restriktioner minskar dess attraktionskraft både bland kunder och passagerare.

Till bilden hör att relationerna mellan amerikanska och europeiska flygplanstillverkare och luftfartsmyndigheter är ganska infekterade. När europeiska A380 sätts in i reguljärtrafik om några månader får amerikanska Boeing plötsligt finna sig i att vara minstingen i luften.

Något som ytterligare retat upp är att USA har anklagat England, Tyskland och Frankrike för att ge Airbus en konkurrensfördel genom att låna ut runt 10 miljarder kronor till företagets nya projekt, A350.

Häftiga diskussioner

Charles Champion, chef för Airbus A380-program, säger att påståendena om turbulensproblemen med A380 orsakat några häftiga diskussioner med amerikanska myndigheter:

– På några områden kan de göra livet svårt för dig. Men om du frågar Boeing så säger de säkert att europeiska luftfartsmyndigheter gör livet svårt för dem, säger han.

Nu jobbar Airbus med att avdramatisera turbulensproblemen.

– Vi måste visa att A380 inte skiljer sig från något annat flyggplan, säger Airbus chefstekniker Robert Lafontan.

Robert Triches