- Fotbolls-VM har räddat liv

NYHETER

Rekordlugnt i årets midsommartrafik

1 av 3 | Foto: UNDANTAG Fler än vanligt lämnar bilen hemma och tar det lugnt under stora evenemang som VM. Om än inte alla.

Midsommarolyckorna är rekordfå i år.

-Fotbolls-VM har utan tvekan räddat liv, säger Claes Tingvall, Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör.

Det skulle ha varit årets svartaste trafikhelg. I genomsnitt dör 7,4 personer mellan torsdag och lördag. I år tog trafikdöden två.

- Det är mycket lågt. Trafiksäkerheten gillar dåligt väder och fotbolls-VM, säger Claes Tingvall.

Andra festmönster

- Midsommarolyckorna inträffar oftast när unga som druckit alkohol gör kortare resor på natten från festen. Under stora evenemang som VM ändras folks fest- och alkoholmönster till det bättre. Man samlas och tittar på fotboll och tar det lugnt. Det kan absolut ha räddat flera liv i år.

Men faran är inte över än. I dag åker många midsommarfirare hem. Enligt statistiken ska ytterligare 1,3 personer omkomma i dag.

- Bara vi klarar oss igenom festnätterna borde det bli lugnt. Det är inte längre särskilt vanligt att hela familjer utplånas när de reser till sitt firande. Vägarna, kontrollerna och bilarna har blivit så mycket bättre, säger Claes Tingvall.

Effektivt mot brott

VM har inte bara varit bra för trafiken. Enligt flera poliser över landet har den tyngre midsommarbrottsligheten varit låg.

- Fotbolls-VM är betydligt mer effektivt än hårdare straff, säger Jerzy Sarnecki, kriminolog

- Tjafs som urartar i grövre brott brukar vara vanliga på midsommarafton när olika grupper av unga män super och kommer i konflikt med varandra. Men under ett

VM ändras det. Tittar på fotboll gör man i den egna lilla kretsen hemma framför teven, då hamnar

man inte i de här konflikterna.

Två döda i helgen

Jill Sjölund