Bodström upprörd över anklagelser om ministerstyre

NYHETER

Stockholm

Justitieminister Thomas Bodström slår ifrån sig anklagelserna om ministerstyre i och med tillslaget mot fildelningsföretaget The Pirate Bay.

- Jag har aldrig någonsin agerat i ett enskilt fall och talat om hur polis och åklagare ska agera. Jag kommer aldrig heller att göra det, säger Thomas Bodström till TT.

- Jag fick information om det här tillslaget via text-tv. Och jag vet än inte i dag vad tillslaget innebär.

Enligt uppgifter till SVT:s Rapport var det Thomas Bodström, som efter politiska påtryckningar från den amerikanska filmorganisationen MPAA och Vita huset, beordrade onsdagens polisrazzia mot ett webbhotell i Stockholm där det omskrivna företaget The Pirate Bay har sina servrar.

KU-anmälning

Thomas Bodström ser allvarligt på anklagelsen.

- Våra instruktioner till polis och åklagare sker alltid på ett formellt korrekt sätt. Det skiljer sig inte här från andra fall. Det sker genom regleringsbrev eller förordningar.

Uppgifterna i Rapport har fått centerpartisten Johan Linander att anmäla Thomas Bodström och regeringen till konstitutionsutskottet (KU).

- För min del spelar anmälan ingen roll eftersom jag vet att jag inte gjort något fel. Däremot så tycker jag - med respekt för KU som är ett sådant viktigt organ - att man bör ha mer än en uppgift som funnits med i medier och som är helt felaktig, säger Thomas Bodström.

Träffar många

På frågan om han haft kontakt med den amerikanska filmorganisationen MPAA svarar Thomas Bodström:

- Vi har haft kontakter tidigare med intresseorganisationer både i Sverige, EU och USA. Det är naturligt eftersom det här är en debatt som har pågått i flera år.

- Jag träffar hundratals organisationer varje år. Det är en av de viktigaste uppgifterna för mig i ett demokratiskt samhälle. Ännu fler möten sker givetvis mellan tjänstemän och olika organisationer eftersom jag inte kan träffa allihopa.

Tidigare artiklar:

Malin Ekmark/TT