Nyheter

”Vi har dödat Aslan Maschadov”

NYHETER

Tjetjenske expresidenten uppges ha fallit i strid med ryska specialstyrkor

Aslan Maschadov med Boris Jeltsin i augusti 1997,
Aslan Maschadov med Boris Jeltsin i augusti 1997,

Moskva

Ryska styrkor sade sig ha dödat den tjetjenske separatistledaren och expresidenten Aslan Maschadov på tisdagen. Någon oberoende bekräftelse av uppgifterna fanns inte.

Aslan Maschadov valdes till president i Tjetjenien 1997 med Rysslands samtycke, men valde att föra krig mot ryska trupper när de åter gick in i Tjetjenien 1999.

Maschadov uppgavs ha dödats av säkerhetstjänsten FSB i en "specialoperation" i norra delen av den krigshärjade ryska republiken Tjetjenien, rapporterade ryska medier med hänvisning till källor inom ryska armén och säkerhetstjänsten FSB.

- Jag bekräftar att Maschadov har dödats i byn Tolstoj-Jurt. Där förekom en väpnad sammandrabbning. Maschadov gömde sig i en bunker under ett av husen i denna by, sade Ilja Sjabalkin, talesman för de federala trupperna i norra Kaukasus.

Nyhetsbyråer påpekade att han inte uppgav några detaljer utan bara sade att ett av liken på platsen för sammandrabbningen hade identifierats som Maschadov. Tv visade också bilder på ett lik som sades vara Maschadov.

Putin informerad

Rysk tv visade FSB-chefen Nikolaj Patrusjev som meddelade president Vladimir Putin att Maschadov dödats.

- Den internationelle terroristen och ledaren för väpnade grupper Maschadov dödades och hans närmaste medarbetare greps, sade Patrusjev.

Putin bad Patrusjev att kontrollera informationen om Maschadovs död en extra gång.

Om uppgifterna om Maschadovs död stämmer vore det en stor framgång för Putin, som har byggt sin makt på en hård linje mot de tjetjenska rebellerna.

I förra månaden meddelade Maschadov att han utlyste en tillfällig vapenvila och bjöd Putin till förhandlingsbordet. Den ryske presidenten har dock vägrat att förhandla med Maschadov och andra tjetjenska rebelledare.

Anklagas för terrorism

Aslan Maschadov valdes till president i Tjetjenien 1997 med Rysslands samtycke efter det så kallade första Tjetjenienkriget, men han valde att föra krig mot ryska trupper när de åter gick in i Tjetjenien 1999.

Han har tagit på sig ansvaret för en rad angrepp mot rysk militär men fördömt terrordåd mot civila, som Ryssland anklagar honom för. Efter höstens gisslandrama på en skola i Beslan i Nordossetien höjde ryssarna belöningen till den som fångar eller dödar Maschadov till motsvarande 68 miljoner kronor.

Joanna Kurosz/TT

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter