Storrån mot Securitas- depå i Storbritannien

NYHETER

Sex rånare förklädda till poliser kom över 550 miljoner kronor

Foto: Rånarna, minst sex män, försvann från depån på Vale Road i Tonbridge i en vit skåpbil vid 02.15 på onsdagsmorgonen.

Rånarna kom över upp till 550 miljoner kronor i sedlar när de under natten till onsdagen slog till mot en Securitas-depå i södra England.

En depåchef hölls som gisslan i flera timmar innan rånarna försvann med bytet i två vita skåpbilar.

Det kan handla om det största rånet i brittisk historia. Det gällande rekordet sattes i december 2004 när rånare kom över 26,5 miljoner pund i ett rån mot Northern Bank i Belfast.

– Chefen och personalen hölls som gisslan under vapenhot i flera timmar. De återhämtar sig nu, är självklart mycket skakade, men fysiskt oskadda, säger Carl Courtney, talesman för Securitas Cashhandle UK, till TT på onsdagskvällen.

Minst sex

Rånarna, minst sex män, försvann från depån på Vale Road i Tonbridge i två vita skåpbilar vid 2.15 på onsdagsmorgonen. I bilarna låg också mellan 25 och 40 miljoner pund (340–550 miljoner kronor) i sedlar.

– Vi vet inte säkert än så länge. Polisens tekniska undersökning pågår fram till i morgon (torsdag), och inte förrän då kommer vi att få veta säkert. Men det verkar vara ett mycket, mycket stort rån, säger Carl Courtney.

Enligt Securitas inleddes dramat redan när depåns chef körde hem från jobbet på tisdagen. Han prejades in till sidan av vägen av en civil bil, som polisen tror kan ha varit en Volvo, med ett blåljus på taket. Chefen stannade eftersom han trodde det var en civil polisbil.

Han tvingades in i Volvon och blev belagd med handfängsel innan Volvon lämnade platsen. Någonstans under resan tvingades mannen sedan in i en vit skåpbil.

Vapenhot

Resan fortsatte därefter till en okänd plats, där chefen under vapenhot blev tillsagd att samarbeta för att förhindra att hans familj skulle råka illa ut.

Vid ettiden på onsdagsmorgonen kördes han till värdedepån, där ytterligare en vit skåpbil dök upp. De sex männen band hela personalen på depån och lastade in sedlarna innan de försvann i skåpbilarna.

En taleskvinna för Bank of England betonar att rånet inte innebär någon förlust för vare sig den brittiska centralbanken eller för skattebetalarna. Däremot kommer Securitas känna av kostnaden.

– Vi har redan fått ersättning från Securitas för utgångssumman 25 miljoner och vi kommer att få eventuella ytterligare belopp så snart summan är känd, sade hon enligt nyhetsbyråer.

Tomas Bengtsson/TT