Freivalds upprörd, Blair äcklad

NYHETER

Irans president vill utplåna Israel

Foto: President Ahmadinejads utspel kom i ett eldande tal till 4 000 studenter i Teheran, under en konferens med titeln "Världen utan sionism" på onsdagen.

Hampton Court/Stockholm

"Utplåna Israel från kartan".

Irans president Ahmadinejads yttrande kallades på torsdagen av Laila Freivalds för "oerhört upprörande", medan Tony Blair sade att han känner "äckel" och använde nästan krigiska tongångar.

I likhet med en rad andra länders utrikesministrar kallade Freivalds upp Irans ambassadör till sitt departement för att få en förklaring till det utfall Mahmoud Ahmadinejad i ett tal i onsdags gjorde mot Israel.

- Det är oerhört upprörande, sade Freivalds.

- Iran har tidigare stått berett att erkänna Israel när ockupationen upphör. Det här står i bjärt kontrast till det.

Och trots EU:s interna problem var frågan tydligt den mest engagerande för EU:s ordförande Storbritannien på torsdagen. Premiärminister Blair verkade ha svårt att över huvud taget få grepp om Ahmadinejads ord.

Äckel

- Jag har aldrig råkat ut för en situation där en president i ett land säger att de vill utplåna - inte att de har ett problem med eller en tvist med - utan att de vill utplåna ett annat land! sade han på sin presskonferens efter EU-toppmötet på Hampton Court utanför London.

- Jag kände äckel, sammanfattade han.

Storbritannien ingår tillsammans med Frankrike och Tyskland i den EU-trojka som länge förhandlat med Iran om den islamiska republikens atomprogram, och i det sammanhanget har EU setts som en återhållande kraft jämfört med USA. På torsdagskvällen gjorde dock Blair ingenting för att hejda spekulationerna om en brittisk villighet att stödja eventuella USA-ledda militära aktioner mot Iran.

- Ofta har jag fått svara på frågor där folk sagt "Säg att ni inte ska göra något åt Iran", sade han om dessa rykten om krigsplanering, och fortsatte bistert:

- Om de fortsätter så här så kommer frågan i stället att bli "När ska ni göra något åt Iran?".

Eldande tal

Ahmadinejads utspel kom i ett eldande tal till 4 000 studenter i Teheran, under en konferens med titeln "Världen utan sionism" i onsdags.

- Som imamen sade så måste Israel utplånas från kartan, sade han, syftade på ayatolla Ruhollah Khomeiny som ledde den islamiska revolutionen 1979.

Trots att antiisraeliska slagord fortfarande står tryckta på många av landets långdistansrobotar var det första gången på många år som en högt uppsatt iransk ledare hetsat mot Israel på ett så öppet sätt. Förre presidenten Mohammad Khatami strävade efter ett närmande mellan Iran och väst.

Med anledning av Ahmadinejads utspel intensifierade också Israel på torsdagen sina krav på att FN ska utesluta Iran. Både Israels vice premiärminister Shimon Peres och en talesman för premiärminister Ariel Sharon begärde att världsorganisationen ska ta upp frågan i säkerhetsrådet.

Henrik Samuelsson/TT Esbjörn Sandin/TT