Rattfull körde ihjäl två - får 1,5 års fängelse

NYHETER

Justitieutskottets ordförande: Helt orimligt

Det blir ingen straffskärpning för den 60-årige man som körde ihjäl en farmor och hennes sondotter utanför Umeå 2003.

Högsta domstolen fastställer strafftiden till 1,5 år.

- Helt orimligt, säger justitieutskottets ordförande Johan Pehrson.

60-åringen, som då var 58, hade 2,17 promille alkohol i blodet när han kom åkande i byn Flurkmark utanför Umeå den 20 augusti 2003. Inger Ekroth, 62, skulle samtidigt korsa vägen, med sin sondotter Tilda som var elva månader och låg i barnvagn.

Överklagat

Inger och Tilda dog i olyckan, och 60-åringen har dömts av både tingsrätt och hovrätt, för grovt rattfylleri och vållande till annans död.

Strafftiden har bestämts till 1, 5 år, men vållande till annans död kan leda till fängelse i upp till sex år. Den korta strafftiden har därför väckt uppmärksamhet. Riksåklagaren, RÅ, har överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen, HD, och prövningen är nu klar. Men någon straffskärpning blir det inte. Även HD anser att 1,5 år är tillräckligt, trots att det står klart att dödsolyckan "orsakades av en alkoholrelaterad bristande uppmärksamhet och alltför hög hastighet".

”Inte rimligt”

Domstolen konstaterar också att mannens färd slutade med en olycka "av allra allvarligaste slag", men att ge honom ett högre straff är inte aktuellt, eftersom mannen inte visat sig vara "i det närmaste helt likgiltig" inför konsekvenserna av sin färd.

Enligt Johan Persson, folkpartistisk ordförande i justitieutskottet, visar HD:s slutsatser att det krävs lagändringar för brott som följer på rattfylleri. .

- Högsta domstolen kan inte skyllas för att vi inte har bättre lagar, men det är inte rimligt med ett så lågt straff som 1,5 år. Den här mannen borde snarare fått upp emot så många år som straffskalan tillåter, säger Pehrson till aftonbladet.se och fortsätter:

- Lagen måste se mycket allvarligare på de här brotten. Alla som grips rattfulla borde tvångsbehandlas och det borde alltid klassas som dråp att som rattfull vålla någons död. Som det är nu får man nästan samma strafftid om man skjuter en varg olagligt, som om man kör i hjäl två människor i det här landet.

Tidigare:

Karin Henriksson