Valrysare i Italien

Publicerad:
Uppdaterad:

- Det talas redan om nyval, säger Aftonbladets Åke Malm

Romano Prodi la under söndagen sin röst i det italienska valet – gissningsvis på sig själv.
Foto: afp
Romano Prodi la under söndagen sin röst i det italienska valet – gissningsvis på sig själv.

Berlusconi kan tack vare sin egen lag ha vunnit majoritet i senaten.

- På Piazza Santi Apostoli har jublet tystnat. Tusentals följer nu rösträkningen, rapporterar Aftonbladets utsände Åke Malm direkt från Rom.

Där har valet har utvecklas till en riktig rysare.

Strax efter klockan 22 såg den sittande premiärministern Berlusconis koalition ut att behålla majoriteten i senaten - men resultatet hängde då på bara några hundra röster.

Med bara några tusen distrikt kvar att räkna i senatsvalet ledde Berlusconis koalition med just över 50 procent av rösterna. Prodis allians låg knappt en procent lägre.

I deputeradekammaren hade, med drygt 50000 distrikt räknade, Prodi ledningen med en procent och nådde 50,3 procent, mot 49,2 för Berlusconi.

- Det är oerhört spännande, säger Åke Malm.

För deputerandekammaren var det officiella resultatet klockan 22.18 att högeralliansen med Berlusconi i spetsen hde 47,98 procent. Prodis union ledde med 51,43 - men bara drygt hälften av rösterna var räknade.

"Svinaktig lag"

- Nu står det klart för alla varför Lega Nord-ministern Roberto Calderoli kallade sin egen lag för en "porcata", en svinaktighet.

Lagen säger att ju fler röster som läggs i en region desto tyngre väger de - och det mycket höga valdeltagandet har gynnat Berlusconi.

Några minuter före klockan 21 kom chockbeskedet att de första sifrorna visade på knapp seger för Berlusconi även i deputeradekammaren.

En prognos som bygger på nästan 40 procent av rösterna räknade.

- Glädjejublet fastnade i halsen här på Piazza Santi Apostoli.

Från olika håll har man nu redan börjat tala om nyval.

- Under förutsättning att det blir jämt skägg i senaten eller en högerseger där medan det är klart att deputeradekammaren får en betryggande majoritet. Den situationen skulle göra det omöjligt att ha en stark regering för att angripa de enorma ekonomiska problem som landet står inför, säger Åke Malm.

Prodi-prognos pekde fel

Antalet väljare var mycket högt.

För många gällde valet ja eller nej till Berlusconi.

Enligt inrikesdepartementet deltog 83,6 procent av de röstberättigade i parlamentsvalet, en ökning med flera procentenheter jämfört med valet 2001.

Vallokalsundersökningarna visade på en klar majoritet för Romano Prodis koalition - men de första prognoserna visar på betydligt jämnare siffror.

Smal marginal

- Ett odiskutabelt faktum är att Forza Italia fortfarande är landets största parti. Vänsterdemokraterna stannar runt 18 proc och kristdemokraterna i Prästkragen får runt 10.8 proc. Viktiga blir nykommunisterna (Rifondazione comunista) som får ca 7,8 procent.

Klockan 18.30 kom Berlusconi i helikopter från Arcore till sitt privta residens Palazzio Grazioli i Rom.

Romano Prodi skulle trätt fram och själv kommenterat de första siffrorna redan klockan 18.30 på Piazza Santi Apostoli, men mötet flyttades fram.

Val i två dagar

Italienarna har haft två dagar på sig att välja premiärminister - miljardären och mediemogulen Berlusconi eller EU-kommissionens förre ordförande, ekonomiprofessorn Romano Prodi.

Det var Berlusconis högerparti Forza Italia mot Prodis allians av kristdemokrater, gröna, liberaler och kommunister - en mycket bred och brokig skara förenade främst för en sak - att få bort Berlusconi.

När de första siffrorna offentliggjordes idag spekulerade många i att Berlusconis mycket hätska utfall mot motståndarna senaste veckorna var ett grovt misstag som kan ha kostat miljardären segern.

Berlusconi har inte heller lyckats vända utvecklingen för Italien, trots fem år vid makten.

Tidigare artiklar:

Caroline Olsson, TT

Publicerad: