Jakten på fågelsmittan har inletts

NYHETER

Jordbruksverket upprättar ledningscentral i smittdrabbade området

Foto: Fågelinfluensan har nu nått Sverige. På tisdagen konstaterade Statens veterinärmedicinska anstalt att H5N1 konstaterats i två viggar som hittats strax utanför Oskarshamn.

Arbetet att hitta fler smittade fåglar har inletts.

Jordbruksverkets insatsgrupp anlände vid 14.30-tiden till kärnkraftverket i Oskarshamn där en ledningscentral har upprättats.

Området där de smittade fåglarna upptäcktes betraktas nu som skyddszon med restriktioner för transporter in och ut.

Tidigt i morse kunde Statens Veterinärmedicinska Anstalt konstatera att två döda viggar som upptäckts i närheten av kärnkraftverket i Oskarshamn, bär på den aggressiva formen av fågelinfluensan.

Det är första gången som smittan upptäcks i Sverige och Jordbruksverket satte genast sin beredskapsplan i verket.

En insatsgrupp kom på tisdagseftermiddagen fram till området där de smittade fåglarna hittades. Där har nu en ledningscentral upprättats med personal från Jordbruksverket, länsstyrelsen i Kalmar och från Försvarsmakten.

Skyddsutrustning

– Vi startar upp med fem till sju personer. Vi måste skapa oss en uppskattning över läget. I nuläget planerar vi för att stanna veckan ut, säger Håkan Henrikson, chef för insatsstyrkan, till aftonbladet.se.

Med sig i bagaget har man skyddsutrustning i form av andningsmasker, glasögon, heltäckande skyddskläder och plasthandskar. Utrustningen kommer att användas om man hittar områden med stora mängder döda fåglar.

Området ska finkammas

I eftermiddags kallade Oskarshamns kommun till en presskonferens för att informera om läget.

– Ett område med en radie på tre kilometer är nu skyddsområde med förbud för in- och utresor. Det ska nu finkammas av veterinärer och militär, säger Aftonbladets Ebba von Essen, på plats på presskonferensen.

– Utanför det området har man ett övervakningsområde på 10 kilometer. Man uppmanar hobbyuppfödare av tamfåglar i området att höra av sig till Jordbruksverket eller till länsstyrelsen.

Läs också:

Tidigare artiklar:

Johanna Melén