Älgjägare attackerades av björn

Publicerad:
Uppdaterad:

Resultatlös jakt efter björnen

En man revs av en björn på söndagen när han var ute och jagade älg.

Han fördes till sjukhus men klarade sig undan med lindriga skador.

Den 32-årige mannen var ute med sitt jaktlag i skogarna i Älvdalen då han mötte en ilsken björn. Björnen som inte alls gillade att ha jägare i reviret rev mannen som fick föras till Mora lasarett.

– Mannen mår bra och är endast lindrigt skadad. Han får kvarstanna för behandling och observation, uppger sjukhuset.

Det är den andra björnattacken på två dagar i Dalarna.

– Även igår var det en älgjägare som blev riven av en björn. Han klarade sig bra och björnen kunde skjutas, säger vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

Polisen i har speciella björnjägare som rings in när en aggressiv björn lufsar runt i skogen. Björnen som rev jägaren på söndagen kan vara skadeskjuten och därför också extra farlig för människor.

– Jag pratade med eftersöksjägarna för en stund sedan och då hade de sett björnen men inte kunnat skjuta den. Snart blir det mörkt och då avblåser de jakten, säger polisens vakthavande.

Man riven på armen och axeln

För snart en månad sedan skadades ytterligare en jägare vid ett oväntat möte med björn nära Sveg i Härjedalen. Mannen blev riven i ansiktet, i en axel och ena armen och fördes med ambulanshelikopter till Mora för vård. Men även den gången var skadorna lindriga.

Det är ytterst ovanligt att någon blir riven till döds av en aggressiv björn i Sverige. Men förra året avled en 40-årig man i Nausta, nära Jokkmokk, av skadorna han tillfogats av en ilsken björnhona, med ide precis i närheten.

Dessförinnan har inget överfall med dödlig utgång där björn varit inblandad skett sedan 1902. Då omkom en jägare vid björnjakt i Norrland.

Från både USA och Kanada rapporteras däremot så gott som årligen om dödsfall efter möte med björn. För några år sedan revs även en man i Finland till döds av en björn.

Läs mer:

Therese Holmberg

Publicerad: