Hans skinn håller på att lösas upp

NYHETER

Nu ska den mänskliga guldfisken bara hålla andan i nio minuter - så dyker han upp igen

1 av 2 | Foto: Guldfisken I snart en vecka har David Blaine, 33, varit i sitt akvarium på Lincoln Center i New York.

David Blaine, 33, har snart varit under vatten i en vecka.

Det har kostat på.

Hans skinn håller på att lösas upp, lederna värker och trycket har gett honom en sprängande värk i öronen.

– Jag är inte i så god form, säger han till AP men tillägger att planen att slå världsrekord i att hålla andan fortfarande ligger fast.

Insnärjd i handbojor och nästan 70 kilo kedjor ska han slita bort syreslangarna och ta sig loss – allt medan han håller andan.

Rekordet lyder på åtta minuter och 58 sekunder.

Stor uppmärksamhet

– Om jag inte kommer loss från kedjorna och slocknar så tar det ungefär nio minuter för räddningspersonalen att plocka upp mig ur bubblan och göra det de måste göra. Jag måste lita på att de vet vad de gör, säger han inifrån tanken.

Han har en särskild dykhjälm som gör att han kan prata med omvärlden.

Uppmärksamheten kring David Blaines – i mångas ögon helt vansinniga – stunt har varit enorm. Medier över hela världen har rapporterat från Lincoln Center i New York, där han simmat omkring i sitt 2,5 meter höga akvarium i snart en vecka.

Mat i slangar

Mat har han fått genom slangar. Sedan har den försvunnit ut igen med andra slangar. Inför försöket tränade han med den amerikanska marinens SEAL-förband. Han gick ner över 20 kilo i vikt för att minska sitt syrebehov.

Men trots alla förberedelser så kostar äventyret på. Redan efter några dygn började hans skinn att skrumpna – särskilt hans händer är illa åtgångna. Han har konstant värk i hela kroppen. Läkare övervakar hans kondition och själv säger han att han inte mår särskilt bra.

Mellan 01.00 och 03.00 svensk tid sänder den amerikanska tv-kanalen ABC ett direktsänt program från Lincoln Center, där Blaine så småningom ska upp ur tanken – på ett eller annat sätt.

Robert Triches