Osäkert om pirat- gripna kan dömas

NYHETER

Stockholm

När domstolen så småningom ska ta ställning är det långt ifrån självklart att männen bakom The Pirate Bay kommer att dömas, anser en expert på upphovsrättsfrågor.

- Nej, svaret är långt ifrån givet, säger advokat Johan Åberg, expert på upphovsrättsfrågor hos advokatfirman Westermark och Anjou, till TT.

I tidigare fall där fildelare har dömts har det handlat om personer som faktiskt tillhandahållit en film eller som har laddat ner upphovsrättsskyddat material. The Pirate Bay är en länksamling som gör det möjligt att länka sig vidare till upphovsrättsskyddat materiel. Frågan är om det är brottsligt.

Åklagaren gör den bedömningen och anklagar de tre gripna för brott mot upphovsrätten alternativt medhjälp.

Länksamling

Johan Åberg hänvisar till två tidigare svenska rättsfall som bägge ledde till friande domar. I det ena fallet handlade det i likhet med The Pirate Bay om att lägga upp en länksamling till amerikanska musikfiler.

Domstolen friade med motiveringen att skivbolaget som drev målet inte ansågs ha upphovsrätten.

Länkning från till exempel den egna hemsidan till andra adresser har alltid varit tillåtet. Men om det också är okej att länka till upphovsrättsskyddat material återstår nu att se.

- Uppenbart finns det starka intressen från till exempel skivindustrin att stoppa spridningen, säger Johan Åberg.

Skärpt lagstiftning?

Han plockar fram ytterligare ett rättsfall från slutet av 90-talet då domstolen skulle ta ställning till om det var brottsligt att sätta upp en BBS, en anslagstavla på nätet. Där kunde andra kunde sätta upp länkar där besökare kunde ladda ner Microsofts programvaror. Knäckfrågan den gången handlade om anslagstavlans ägare kunde anses vara aktiv i förmedlingen.

- Det ansåg nu inte tingsrätten som frikände den åtalade, det räckte inte med att tillhandahålla anslagstavlan, säger Johan Åberg.

Han anser det samtidigt högst rimligt att skydda upphovsrätten och att ägaren vill kontrollera användandet.

- Skulle åklagaren misslyckas den här gången, kan vi förvänta oss att lagstiftaren kommer att skärpa lagstiftningen, säger han.

Tidigare artiklar:

Anders Lignell/TT