Svenskt tsunami-offer hamnade i Storbritannien

Publicerad:
Uppdaterad:

Brittisk kvinna misstog barnet som sitt eget

Ytterligare ett svenskt barn som omkom i flodvågskatastrofen har identifierats.

Kvarlevorna har hela tiden funnits i Storbritannien. En brittisk kvinna misstog en kort tid efter tsunamin barnet som sitt eget och fick kroppen utlämnad.

Barnet har identifierats med hjälp av DNA, säger kriminalkommissarie Lars Jonsson, chef för Rikskriminalpolisens hemmakommission, till TT.

Enligt generalkonsul Alf Karlsson i Phuket identifierades barnet redan i slutet av mars.

Fel anhörig

Problemet var att kvarlevorna redan hade lämnats ut – till fel anhörig.

– Det här barnet har en gång, någon vecka efter flodvågskatastrofen, lämnats ut felaktigt och kremerats. Askan har sedan tagits till Storbritannien, säger Alf Karlsson till TT.

Det är klarlagt vem barnet har lämnats till, en brittisk mamma som förlorade både make och barn i tsunamin. Barnet hade kremerats, men inte gravsatts.

– Det är många hänsyn man måste ta i sådana här sammanhang. Men det har ordnats på bästa möjliga sätt, säger Lars Jonsson.

”Tragiskt”

Urnan har nu tagits till Sverige.

– Det är tragiskt för de anhöriga, och lika tragiskt för dem som nu blir av med askan. Nu har de hittat också det barnet i och för sig, och den modern får då byta ut den här mot en annan urna, säger Alf Karlsson.

Kaos rådde

Den svenske generalkonsuln beklagar det inträffade och beskriver det kaos som rådde den första tiden efter katastrofen.

– Man lämnade ut kroppar på anhörigas identifikation och det blev en del fel.

Kaos

Också Sara Dannborg, en av initiativtagarna till Föreningen för saknade barn i tsunamin, vittnar om kaoset.

– Jag är förvånad att något sådant här inte har hänt oftare med tanke på det kaos som rådde efter tsunamin och att man lämnade ut kroppar via visuell identifiering.

Hon förlorade själv både sin mor och sin ettåriga dotter Freja i Khao Lak. Först i augusti identifierades Freja.

– Det var faktiskt oerhört viktigt. När vi fick beskedet var det skönt att veta att hon skulle få komma hem till Sverige och att vi skulle få begrava henne på en plats som vi valt. Det var också jätteviktigt att känna, att nu finns det inga frågetecken längre om vad som hände den dagen.

Begravningsplats

Föreningen startades av anhöriga som tyckte att informationen från de svenska myndigheterna var bristfällig.

– Men nu tror jag att man kan vara trygg och lugn i att det sköts på ett bra sätt, säger Sara Dannborg.

Identifieringsarbetet sköts nu i Bangkok i thailändsk regi. Omkring 600 kroppar finns kvar att identifiera. Fortfarande är femton saknade svenskar oidentifierade – varav tio barn.

I Thailand pågår ett planeringsarbete för att gräva ned de oidentifierade offren i metallkistor. Såväl kistan som en gravsten ovan mark ska förses med ett chip för att göra det möjligt att lokalisera kroppen om en identifiering görs senare.

En begravningsplats har utsetts norr om Khao Lak, mitt emot den nuvarande förvaringsplatsen.

Det finns enligt Alf Karlsson ett beslut om att arbetet ska göras under maj och juni. Men beskedet från thailändska myndigheter är nu att nedgrävningen inte har börjat och inte heller kommer att påbörjas de närmaste månaderna.

Fakta: 543 saknade svenskar

Lisa Abrahamsson/TT

Publicerad: