Hon lämnades halvnaken i snön

NYHETER

I dag vittnar den 22-åriga kvinnan mot Niklas Lindgren

Foto: Här våldtogs den 22-åriga kvinnan av Hagamannen. Sedan lämnades hon i den 8-gradiga kylan.

Den 22-åriga kvinnan våldtogs brutalt vid Umeå universitet i mars 2000. Hon lämnades hopkrupen i snön, barfota och blödande.

Några hundra meter längre bort, på sjukhuset, fanns Niklas Lindgrens sambo.

I dag handlar rättegången mot Hagamannen om grov våldtäkt och försök till mord.

Natten mellan den 18 och den 19 mars 2000 hade den 22-åriga kvinnan besökt kårhusrestaurangen Corona. På hemvägen korsade hon universitetsområdet. Utanför Växthuset stötte hon på Niklas Lindgren.

Våldtäkten kom att bli en av Hagamannens mest brutala övergrepp någonsin. På brottsplatsen kunde polisen konstatera att våldtäktsmannen släpat sitt offer nästan 20 meter i snön. Bland annat hittades en trasig hårklämma i plast, flera knappar samt ett blodigt tuggummi.

Märke efter huvud

– Hon tror jag att jag har sex med, har Niklas Lindgren själv sagt om våldtäkten på 22-åringen.

Den unga kvinnan lämnades efter våldtäkten blödande och halvnaken vid en container. Polisteknikerna kunde senare slå fast att hon legat länge eftersom det fanns ”ett tydligt, något upptinat märke efter ett huvud”.

Hagamannen tog på sig sitt offers skor när han lämnade platsen. Med de högklackade kängorna gjorde han spår i snön för att förvilla polisen.

Bara några hundra meter från platsen för överfallet - på sjukhuset - befann sig Niklas Lindgrens sambo. I förhör har Lindgren sagt att han besökte henne där dagligen.

Niklas Lindgren förnekar att han velat ta livet av den 22-åriga kvinnan. Under ett av förhören upplyser förhörsledaren honom om att det varit 8 minusgrader ute den aktuella natten.

”Jag är våldsam”

Lindgren får frågan hur han tänkte när han lämnade den unga kvinnan i snön, men han har ingen förklaring till detta. Han säger att det hela känns ”främmande” och ”overkligt”.

– Man har ju läst så pass mycket om det så jag vet inte min egen version är ju att nog kanske jag är våldsam men inte så att jag vill döda henne eller något sådant, uppger han i ett senare förhör.

Förhörsledaren: På vilket sätt är du våldsam?

– Jag drar ju ikull hon och om jag slår hon eller ja jag vet inte.

På vägen från brottsplatsen skrämdes Niklas Lindgren av en polisbil. Han gömde sig bakom en källardörr innan han fortsatte hem till sin bror, där han duschade innan han somnade.

Försök till mord

Åklagare Annika Öster kallar övergreppet i mars 2000 för grov våldtäkt och försök till mord. I går sa Niklas Lindgrens advokat Leif Silbersky till aftonbladet.se att han har gott hopp om att kunna fria honom från anklagelsen om försök till mord. Han jämförde med det uppmärksammade Bobbyfallet.

– Ja, det var en grym behandling, men tingsrätten ansåg trots det att det inte kunde bevisas att de hade avsikt att mörda, och precis så är det i det här fallet också, säger Leif Silbersky.

- Niklas Lindgren har använt våld, ja, men han har inte haft i sitt huvud att mörda kvinnorna.

Läs mer:

Tidigare:

Mia Carron, Robert Triches, Johanna Melén