Ungdomarna blåsta på nya kulturhuset

NYHETER

Stans nya ungdomssatsning stoppas

Först ett drömhus för Stockholms unga.

Sedan - ingenting.

Nu krossas planerna om ett nytt kulturcent-rum.

Foto: Slut på det roliga Jack Betros, 24, Malik Betros, 26, och Faisal Boye, 27, är besvikna över beslutet. "Vi har förlorat det vi tycker mest om", säger Jack Betros.

I källaren finns nya replokaler. På vinden är det riggat för inspelningsstudio och redigeringsrum. På mittplanet står ett kafé och väntar.

Men stans ungdomar får inte komma in.

Nu stoppas satsningen på ett nytt kulturhus. Kommunen anser att kostnaderna för Brygghuset har skenat iväg.

- Det är en tragedi att huset stängs igen. Alternativen för stans ungdomar är så få att byggnaden är livsviktig. Utöver Fryshuset finns inget värt namnet, säger Dan Anders Carrigan, 25.

Han hade själv tänkt anordna klubb där. När huset nu stoppas arrangerar han inte verksamheten på något annat ställe.

Mycket besviken

-Byggnaden är en förutsättning. Man behöver ha en hel kultur runt omkring, man måste skapa ett häng där. Det är så Fryshuset jobbar och så som många ungdomar hade önskat att det blev här med.

Projektledaren Micke Bohl är mycket besviken på kommunen. Kommunen anser i sin tur att budgeten har överskridits, att han och kollegan Stefan Höglund har misskött upprustningen av huset.

"Få kontroll på läget"

- Nu ska vi se över situationen och få kontroll på läget igen. Vi hoppas att vi kan göra klart huset och få igång verksamheten i framtiden, säger Mats Sylwan, avdelningschef på kulturförvaltningen.

Det här är kulturhuset för ungdomar

Jonas Andersson