17-åring dömd för hets mot folkgrupp - på nätet

NYHETER

Spred rasistiska åsikter på Lunarstorm

”Skicka hem alla svartingar”, skrev den då 17-åriga Boråsflickan i sin dagbok på Lunarstorm.

Nu har hon dömts för hets mot folkgrupp.

- Lunarstorm är en stor mötesplats för ungdomar och man ska veta att det man skriver där kan få konsekvenser, säger åklagare Daniel Edsbagge.

De rasistiska inläggen riktades mot en av 17-åringens före detta kompisar. Kompisens mamma upptäckte påhoppen och polisanmälde flickan, som bland annat hade skrivit: "Skicka hem alla jävla svartingar dit dom hör hemma. Då har man löst det lilla problemet som blivit så stort."

- Så får man aldrig uttrycka sig. Gör man det dessutom på nätet så hetsar man mot folkgrupp, eftersom uttalandet sprids till fler än ett fåtal personer, säger åklagare Daniel Edsbagge till aftonbladet.se.

Vanligast med olaga hot

Enligt honom är 17-åringen sannolikt den första minderåriga som döms för hets mot folkgrupp på nätet. Tidigare har flera minderåriga fällts för andra brott som de begått på nätet; vanligast är det med olaga hot och trakasserier.

Sajten Lunarstorm har nära en miljon medlemmar som publicerar över fem miljoner textmeddelanden per dygn. För att minimera risken för olagligt eller stötande innehåll använder Lunastorm filter som tar bort en mängd rasistiska och kränkande ord. Användare som inte följer reglerna stängs dessutom av.

Ansvaret inte Lunarstorms

Men i slutändan ansvarar varje medlem själv för sitt innehåll.

- Elektroniska medier har ansvariga utgivare, men Lunarstorm definieras som en elektronisk anslagstavla, där var och en är sin egen ansvarig utgivare, säger Johan Forsberg, presschef på Lunarstorm.

Hur många Lunarstorm-användare som polisanmälts för brott på nätet vet han inte. Men sajtens säkerhetsavdelningen, som ska spåra och ta bort otillåtet innehåll, sysselsätter sju personer på heltid.

Mindre anonymt än många tror

Kunskaperna om hur man får uttrycka sig på nätet är många gånger otillräckliga bland unga.

- Många förstår inte att samma regler som gäller i verkligheten gäller på nätet också. Man får aldrig uttala sig nedlåtande om någons ursprung, och man ska inte tro att man är anonym på nätet. Många är tvärtom mycket mindre anonyma än de tror, säger Karin Larsson, pressansvarig på Medierådet som följer ungas nätvanor på uppdrag av regeringen.

Den 17-åriga flickan, som nu fyllt 18, dömdes också för att ha misshandlat en servitris. Hon kommer nu att tas om hand av socialtjänsten och ska göra ungdomstjänst, vilket innebär att hon ska jobba ideellt.

Rädda Barnens internetråd till föräldrar

Karin Henriksson