Nyheter

C vill hindra fackliga sympatiåtgärder

NYHETER

”Vi värnar tydliga regler och kollektivavtal”

Centern vill hindra fackliga sympatiåtgärder. Partiet finner det orimligt att företag som har kollektivavtal och arbetsfred ska kunna dras in i konflikter.

– Det är smått chockerande att centerpartiet drar sig så långt högerut, säger LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin till TT.

På centerstämman i Stockholm tog partiets ekonomiska talesman Roger Tiefensee till orda på söndagen:

– Det är fel att företag kan dras in i konflikter när det finns ett gällande kollektivavtal.

Han fick hela stämman med sig på förslaget att avskaffa sympatiåtgärder. Som argument använde han den pågående konflikten med Pappers i Finland.

– Vi har en övertidsblockad här i Sverige bara därför att konflikten berör ett svensktfinskt företag och trots att det finns ett kollektivavtal. Är det arbetsfred så ska den gälla.

Radikala krav

Ungdomsförbundet CUF ville gå betydligt längre och helt avskaffa kollektivavtalen. Flera CUF:are krävde från talarstolen att staten ska skiljas från LO och kritiserade fackföreningsrörelsen för att den leker lagstiftare, domare och politiker och för att ha blivit mer eller mindre maktgalen.

På måndag väntas stämman ta ytterligare ett steg och kräva att arbetsdomstolen avskaffas till förmån för en civilrättslig domstol. Tidigare har centern velat flytta frågor som handlar om lönediskriminering från arbetsdomstolen.

Ny profil

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström uppmanade nyligen statsminister Göran Persson att förbjuda stridsåtgärder när det råder fredsplikt. Bakom låg de svenska fackens sympatiåtgärder i samband med den finska papperskonflikten.

Nu ansluter sig centerpartiet till Svenskt Näringslivs linje, påpekar LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, som också är ledamot av socialdemokraternas verkställande utskott.

– Centern är på väg att profilera sig som ett riktigt högerparti. Antingen för att man ideologiskt har ändrat skepnad eller för att man tror att det är enda sättet att locka väljare, säger hon till TT.

För henne är rätten till sympatiåtgärder ett sätt att utjämna styrkeförhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare, även över gränserna.

Roger Tiefensee igen:

– Ja, men facken använder sin makt så att de skapar otydliga spelregler på arbetsmarknaden.

Kd stöder

Centerutspelet väckte olika grad av entusiasm inom den borgerliga alliansen.

– Vi har inte tagit ställning. Det känns inte heller som den mest akuta frågan om jag ska vara riktigt ärlig, sade partisekreterare Sven Otto Littorin (m) till TT.

Kd-ledaren Göran Hägglund har länge föreslagit en bred översyn av bland annat de regler som styr rätten till sympatiåtgärder.

– I många andra länder är sympatiåtgärder förbjudna och jag tycker att mycket talar för samma sak i Sverige.

TT: Hur ser du på chansen att den borgerliga alliansen går till val med kravet på att avskaffa fackliga sympatiåtgärder?

– Det är för tidigt att säga.

TT: Du skulle inte ha något emot det?

– Nej.

Folkpartiet ville inte kommentera förslaget.

Lillemor Idling/TT , Lars Pedersen/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter