”Landa i fakta för fan”

avOskar Forsberg

Dagen efter chockbeskedet – sparkade rektorn rasar

1 av 9

Staffan Hörnberg är bedrövad efter att han fått sparken som rektor för Lundsberg.

Samtidigt rasar han mot Jan Guillou och andra "tyckare".

– Vad ger honom rätt att döma efter förutfattade meningar? Landa i fakta i stället för fan, säger han.

I går kom beskedet från Skolinspektionen att internatskolan Lundsberg stängs tillfälligt efter en nollningsritual på ett elevhem. Två unga pojkar blev bundna och brända med strykjärn. En av dem så pass allvarligt att han fick uppsöka sjukhus.

Senare på kvällen meddelade skolans styrelse att de ställer sina platser till förfogande. Rektorn Staffan Hörnberg fick också sparken.

– Jag är ledsen. Här har man jobbat i nio år för att utveckla och förbättra och så händer detta.

Har manifesterat

Flera elever har stannat kvar för att manifestera mot Skolinspektionens beslut. Man har skrivit på lakan som hängt ut från två fönster.

Eleven Oliver Wallgren, 15, är liksom sin rektor ledsen.

– Klart jag är besviken. Jag trodde de skulle föreslå något åtgärdsprogram och så kommer detta. Det är hemskt, säger han.

Han berättar att stämningen på skolan varit dålig ända sedan i går när beskedet från skolinspektionen kom. Det blev sedan ännu värre när rektorn meddelade sin avgång under kvällsmötet i kyrkan.

Han ska nu åka hem till Göteborg men vet inte vilken skola han ska gå på.

– Det finns ju så många val.

Är kritiska

Föräldern Pernilla Günther är på plats på Lundsberg för att hämta sin son. Hon säger att hon har full respekt för Skolinspektionens arbete men är kritisk till beslutet.

– Nu är det ju väldigt otryggt för barnen. Min son är jätteledsen. Han ser inget annat alternativ än Lundsberg, säger hon.

Rektor Staffan Hörnberg går omkring på skolgården och pratar med elever och föräldrar. Han är mycket kritisk till opinionen mot Lundsberg.

– Det är så mycket förutfattade meningar. Man måste landa i sakargument och inte påståenden som inte är verifierade. Ta Jan Guillou till exempel. Han har ju aldrig ens varit på Lundsberg.

Vad ska du göra nu?

– Just nu ska jag försöka trösta och hjälpa så gott jag kan sedan vet jag inte.