Löfven: ”2014 – året vi tog över”

avAnette Holmqvist

Löfven lämnade långkallingarna hemma och inledde första majtalandet kaxigt

SUNDBYBERG. S-ledaren Stefan Löfven inledde sitt första maj-tal i Sundbyberg kaxigt.

– Jag kommer kunna säga att jag var här ett valår, det var det här året vi vände och tog över makten, sa han från scenen.

Kallt, blött och snöglopp med en sol som försökte tittade fram ett fåtal gånger.

Stefan Löfven fick alla tänkbara väder inför och under sitt tal i Sundbyberg, en nedkortad variant av det stora tal S-ledaren ska hålla på Norra Bantorget i Stockholm vid 15-tiden.

Som traditionen bjuder när det är valår är det i huvudstaden som S-ledaren tågar och talar, i år under parollen "Ingen ung utan jobb".

"Sluta attackera de arbetslösa"

Stefan Löfven hälsades välkommen till Sundbyberg av partikamraten och kommunalrådet Jonas Nygren.

– Här i Tornparken har det hållits många tal av partiledare förut, sa Nygren.

Stefan Löfven tågade genom Sundbyberg hand i hand med sin hustru Ulla. Som väntat ägande han det mesta av sitt tal åt att prata om hur Socialdemokraterna vill få fler jobb.

– Sluta attackera de arbetslösa, börja attackera arbetslösheten. Det är så vi ska göra, sa han.

S-ledaren pratade också om att samhällets olika sektorer måste börja samverka för jobben, men också vikten av att förstå de utmaningar som den globala ekonomin ställer och att det behövs ett nytt kunskapslyft där människor rustas för dagens arbetsmarknad.

Även Socialdemokraternas löfte om att reformera arbetsförmedlingen och riva upp Fas 3 återupprepade Löfven från talarstolen.

Mot rasismen

Men Löfven talade så klart också om ungdomsjobben och löftet om att införa en 90-dagarsgaranti för unga.

– Ingen ung ska gå utan jobb. De ska jobba, plugga eller praktisera, slog Löfven fast.

Ett avsnitt i talet ägnades också åt den ökande främlingsfientligheten i Sverige och världen.

– Hur den än manifesterar sig kommer arbetarrörelsen alltid att stå upp mot fascismen, var så säkra på det, sa han och fick applåder.

Men också de obligatoriska attackerna på regeringen fanns med. Han beskrev den sittande Alliansregeringen som nöjd med sakernas tillstånd.

Även pensionärerna, välfärden, jämställdheten, det kommande EU-valet och ett internationellt avsnitt med bland annat situationen i Ukraina fanns med i talet.

– Det är dags att höja Sveriges röst igen. Vi ska visa att vi står upp för den internationella solidariteten.

Inga långkalsonger

Stefan Löfven anlände på morgonen till Folkets hus i Sundbyberg där han laddade upp med att träffa första maj-firare som skrev plakat med slagord som "Jalla, jalla, jobb åt alla".

Aftonbladet fick en pratstund med honom där.

Har du långkalsonger under kostymbyxorna?

– Nej, det har jag inte, säger Löfven och skrattar.

Hur har du laddat inför dina två tal i dag?

– Dels läser man självklart igenom dem och tänker igenom hur man vill ha saker och ting sagda. Och i går kväll var jag och Ulla (hustrun) ut och åt en god middag och kopplade av.

Parollen för årets första maj för Socialdemokraterna är "Ingen ung utan jobb".

Vad betyder det för dig?

– Det betyder just att ingen ung ska vara utan jobb. I dag fastnar unga i arbetslöshet och ställs utanför. Vår skyldighet är att rikta oss till de ungdomarna och säga att du har en plats i samhället. Det Kan vara jobb, praktik eller studier och jobb, något av dem. De ska kunna känna att de har rätt till det.

ARTIKELN HANDLAR OM