Jens Janzon hittad död

avEmmelie Wallroth, Patrik Ekström

NYHETER

Hittades i anslutning till bostaden

1 av 12

KARLSTAD. Jens Janzon, 27, skulle på semester med en vän – men kom aldrig i väg.

I går hittades han mördad i ett källarförråd.

– Vi har gått ut med rikslarm på resesällskapet, säger Bjarne Andersson befäl vid polisen i Värmland.

Aftonbladets team på plats, Erik Nygren, Patrik Ekström, Joanna Wåhlstedt och Pontus Orre.

För omkring två veckor sedan skulle Jens Janzon resa till Cypern tillsammans med en vän. I går eftermiddag hittades han död i bostadsrättsföreningens källarförråd i Skoghall utanför Karlstad.

– Bostaden har ju varit intressant för oss och nu beslutade vi oss för att gå in igen, och då hittade vi honom i anslutning till bostaden, säger Per Ström, kommunikationschef vid polisen i Värmland.

Polisen misstänker nu att han har blivit mördad. Resesällskapet är sedan i förrgår anhållen i sin frånvaro och misstänkt för människorov.

Nu är mannen efterlyst och i stället misstänkt för mord.

Anhöriga blev oroliga

Varför misstänker ni vännen?

– Det finns många detaljer av det som har kommit fram som gör att det finns skäl att misstänka honom, säger förundersökningsledare Kurt Runhäll.

Omständigheterna kring mannens försvinnande vill han inte gå in på. Inte heller vill han säga vad som ledde polisen till kroppen.

– Det var polisarbete som gjorde att vi hittade honom, säger Kurt Runhäll.

Omkring en vecka efter att Jens och hans resesällskap skulle ha anlänt till Cypern började hans anhöriga bli oroliga. De fick inte kontakt med vare sig Jens eller vännen. Av polisen fick de anhöriga veta att vännen inte hade något giltigt pass.

Lämnade aldrig Sverige

På Facebook gör Jens resesällskap ändå en uppdatering om att de har anlänt till Cypern och uppger att anledningen till att de inte har hört av sig är att deras telefoner ligger i borttappade resväskor.

Han skriver också att anhöriga inte behöver vara oroliga:

"Vi har sett att ni saknar oss. Men ni behöver inte vara oroliga!"

I själva verket har de inte ens lämnat Sverige – och i måndags anmälde familjen Jens försvunnen.

Jens har varit eftersökt av polisen sedan i tisdags och samma kväll inleddes en brottsutredning med rubriceringen människorov.

Vännen har under tiden vistats i trakten kring

Alla får larmet

Polisen fortsätter nu att undersöka platsen och jagar den misstänkte mannen. En GPS-funktion i hans telefon har visat att han ska ha befunnit sig utanför Västerås tidigare i veckan.

– Vi försöker få fatt i den här efterlyste personen som är anhållen i sin frånvaro.

Polisen har utfärdat ett rikslarm efter mannen.

– Larmet går ut till samtliga myndigheter i landet. Det är ett rikslarm på resesällskapet som är en nära vän, säger Bjarne Andersson, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.