Kamp mot kemvapen ger Fredspris

avTina Remius

NYHETER

Nu delas priset ut i Norges huvudstad Oslo

OPCW får världens mest prestigefyllda pris, Nobels fredspris, i Oslo. Priscermonin pågår i Oslos statshus men festligheterna överskuggas av Nelson Mandelas minnescermoni.

OPCW, en organisation som verkar för förbud mot kemiska vapen, får årets fredspris. Priset utses av norska nobelkommittén som består av fem ledamöter, utsedda av norska stortinget.

Vid den pågående priscermonin får Ahmet Üzümü, generaldirektör för OPCW, ta emot den 196 gram tunga guldmedaljen på 18 karat, diplom samt prissumman på åtta miljoner svenska kronor.

Prispengar blir nytt pris

Ahmet Üzümü har tidigare sagt att pengarna ska gå till att instifta ett nytt pris för att uppmärksamma de som bidrar till OPCW:s mål. Han hoppas nu på att fredspriset ska öka pressen på de sex länder som som inte skrivit under konventionen för ett totalförbud av kemvapen att ansluta sig till det. Dessutom sporrar priset till nytt mod i det pågående arbetet med att förstöra Syriens kemvapen.

Uppmärksammar Mandela

På plats vid priscermonin finns norska kungahuset, representanter från regeringen, Stortinget, diplomater och särskilt inbjudna gäster. Men precis som vid de svenska Nobelfestligheterna kommer tunga namn att saknas då de istället närvarar vid minnescermonin för Nelson Mandela som pågår samtidigt i Johannesburg. Statsminister Erna Solberg (H) och kronprins Haakon befinner sig i Sydafrika och kommer därför inte att finnas med vid festligheterna kring fredspriset.

Nobelkommitténs ordförande, Thorbjørn Jagland, har meddelat att han kommer att uppmärksamma den tidigare fredspristagaren Nelson Mandela under sitt öppningstal där han presenterar årets pristagare. Nelson Mandela tilldelades Nobels fredspris tillsammans med den dåvarande sydafrikanska presidenten FW de Klerk för exakt 20 år sedan.

Bankett på Grand hotell

Efter prisutdelningen kommer Ahmet Üzümü att hålla årets Nobelföredrag. Sedan följer det traditionsenliga fackeltåget till ära för pristagaren där fredsprisvinnaren visar upp sig på Grand hotells balkong för folket. Banketten hålls på Grand hotell i Oslo med start klockan sju på kvällen.

Världsartister vid morgondagens konsert

Mary J Blige, James Blunt, Zara Larsson och Timbuktu. Det är några av artisterna som kommer att medverka vid morgondagens Nobelkonsert. Musiken dunkar igång klockan 19:30 på Spektrum i Oslo och kommer att sändas i hundra länder världen över. Leder konserten gör Aaron Eckhart och Claire Danes.

Tipsa | Aftonbladet