Nyheter

Förtroendet för regeringen rasar

Av: 

Niklas Eriksson

Anette Holmqvist

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldts bekymmer fortsätter.

Moderaterna tappar 0,9 procentenheter i DN/Ipsos senaste mätning - och förtroendet för regeringen faller kraftigt.

Förtroendet för regeringen har minskat med 8 procentenheter i DN/Ipsos senaste mätning. Nu tycker 42 procent av väljarna att regeringen gör ett bra jobb, skriver Dagens Nyheter.

Regeringens förtroende faller också hos de egna väljarna, bland Alliansväljarna är det 4 procentenheter färre jämfört med förra mätningen som anser att regeringen gör ett bra jobb.

Bara 28 procent av väljarna tror dessutom att nästa regeringen kommer att ledas av Moderaterna. Motsvarande siffra för Socialdemokraterna är 61 procent.

Moderaterna tappar också 0,9 procentenheter av väljarna om det vore val i dag jämfört med förra mätningen, enligt DN/Ipsos.

Socialdemokraterna ligger kvar på 34,4 procent av väljarstödet.

Per Nilsson, som är analyschef hos Moderaterna, kommenterar läget i väljaropinionen så här:

- Mätningen visar på små förändringar i opinionen. Nästan var femte väljare är osäker och vet inte vilket parti de skulle rösta på om det vore val idag. Det betyder att läget är fortsatt öppet och kan ändras snabbt, säger han.

- Människor kommer ytterst att lägga sin röst på det alternativ som de upplever har bäst politik och idéer för framtiden, sakpolitik och konkreta förslag kommer därför att spela allt större roll ju närmare valet vi kommer.

När det gäller det minskande förtroendet för regeringen säger han att det är "betydligt fler väljare som tycker att regeringen gör ett bra jobb än ett dåligt jobb".

– Att andelen sjunker något mellan val är något vi sett tidigare. På valdagen kommer väljarna att ta ställning till två regeringsalternativ och oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen har inte presenterat något sådant ännu, säger Nilsson.

"Mycket att jobba med"

Centerns partisekreterare Michael Arthursson menar att mätningen visar att mycket arbete återstår. C skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

– Mätningen visar att både Alliansen och Centerpartiet har mycket att jobba med för att göra ett bra resultat i valen 2014. Vi i Centerpartiet kommer att arbeta ännu mer intensivt med våra förslag från stämman i Karlstad. Det handlar om att få fram bättre villkor för de jobbskapande företagen, ge möjlighet för att arbeta och bo i hela landet och fler miljöinsatser för att göra Sverige grönare, säger han till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter