Tung kritik mot Maud Olofssons tv-insats

avJohn Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Åtta gånger vägrade hon svara på frågan som alla undrar – om statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kände till den utskällda Nuon-affären eller inte.

Nu får den tidigare näringsministern och vice statsministern Maud Olofsson (C) tung kritik för sitt agerande i SVT:s "Aktuellt".

Gång på gång vägrade Maud Olofsson svara på SVT:s frågor om vem som visste vad inför Nuon-köpet.

– I mina instruktioner så står det ingenstans att jag ska förankra det med vare sig statsministern eller de övriga partiledarna, repeterade den tidigare ministern i SVT:s "Aktuellt".

Vägrade ge svar

Redan innan sändningen valde Maud Olofsson att repetera samma fras om och om igen. När Aftonbladet mötte henne utanför SVT-huset sa hon:

– Jag hade inga formella instruktioner som sa att jag skulle informera vare sig statsministern eller de andra partiledarna.

Trots att hon erkänt i en Ekot-intervju att Fredrik Reinfeldt informerats innan det djupt kritiserade köpet av Nuon - som kostat skattebetalarna 30 miljarder kronor - vägrade hon ge några svar.

– Det viktigaste för er är att veta är 'hade ni ett statsråd som förstod att ta fram rätt underlag'? Det gjorde jag. Jag följde ägardirektiven, säger Maud Olofsson till Aftonbladet.

Kritiseras för sitt agerande

Efter SVT-sändningen lät kritiken inte vänta på sig.

"SÅ PINSAMT! SÅ OVÄRDIGT! SÅ DÅLIGT! Nej Maud Olofsson + den nuvarande regeringen, detta är bara totalt oansvarigt. SKÄMS PÅ ER!", skriver komikern Özz Nûjen på Twitter.

"Jag blir uppriktigt ledsen att höra Maud Olofsson i #svtaktuellt. Det är fritt fall.", skriver den S-märkta statsvetarprofessorn Ulf Bjereld på Twitter.

"Ovärdig agerande"

Från oppositionshåll hakade en rad politiker på.

"Ovärdigt framträdande av Maud Olofsson i Aktuellt ikväll. Den som inte respekterar riksdagen kan inte få företräda staten i LKAB:s styrelse", skriver riksdagsledamoten Morgan Johansson (S).

"Der hade nog varit bättre om Maud Olofsson inte ställt upp i #aktuellt. För hennes egen skull.", skriver den tidigare Vänsterledaren Lars Ohly på Twitter.

Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) stämde in i kritiken:

"Maud Olofsson i aktuellt. Otroligt. Tala om gravade hundar!"

"Maud Olofsson kommer att gå till historien."

Publicerad: