Svensk Fastighetsförmedling

Mäklaren skrev om ”afrikanska flyktingar” – får kritik

Av: 

Malin Wigen

NYHETER

I en bostadsannons från Svensk fastighetsförmedling förklarar en mäklare att den höga energiförbrukningen beror på att tre afrikanska flyktingar bott där innan ”som haft det otroligt varmt i huset”.
– Det är en olycklig formulering som kan misstolkas, säger Johanna Gavefalk, marknads- och kommunikationschef för fastighetsmäklarkedjan.

En bostadsannons för en villa från Svensk fastighetsförmedling har uppmärksammats i sociala medier efter en formulering om varför det varit en hög energiförbrukning i bostaden.

Gårdshuset har 20A säkring och en beräknad årsförbrukning på 21 393 kWh, men det bör läggas till att det bott tre afrikanska flyktingar där som haft otroligt varmt i huset (element ställda på ca 30 grader)”, står det i mäklarens kommentar till objektet.

Formuleringen har fått starka reaktioner. ”Vi kanske alla kan ansluta till att det finns många andra sätt att beskriva värmekostnad på. Märkligt” och ”Men herrejävlar! Så jäkla trist alltså!” är två av de kritiska kommentarer som yttrats gällande formuleringen.

Några timmar efter att formuleringen uppmärksammades togs meningen om de afrikanska flyktingarna bort.

”Man ville förklara den höga energiförbrukningen”

När Aftonbladet kommer i kontakt med den berörda mäklaren så hänvisar denne till Johanna Gavefalk, som är marknads- och kommunikationschef hos Svensk fastighetsförmedling. Enligt henne är säljaren engagerad i att hjälpa flyktingar.

– Det är en olycklig formulering som kan misstolkas och därför är den borttagen. Jag kan inte svara exakt på hur det gått till. Men det är en dålig formulering och den togs bort direkt. Det är bara beklagansvärt helt enkelt. Och det tror jag att mäklaren själv har konstaterat – att det blev väldigt fel.

Hon gissar att syftet var att förklara varför energiförbrukningen är hög.

– Det finns ingen fördömande ton i detta utan man har velat förklara det – att kommer man från ett land där man är van med värme vill man kanske ha det varmare i bostaden och därför blir energiförbrukningen högre. Men det är inte en formulering som är särskilt lämplig. Det spelar ingen roll vem som har bott i en bostad om man har förbrukat mer eller mindre energi, säger hon och fortsätter:

– Vi har en hög etik och moral i alla frågor så när den här typen av formuleringar dyker upp så vill vi säkerställa omgående att den tas bort, för att dels är den olämplig och dels kan den misstolkas. Vi hanterar alla möjliga människor och olika typer av boenden och önskemål – därför är det viktigt att denna typ av formuleringar tas bort på en gång.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Svensk Fastighetsförmedling