Han var en sekund från döden

NYHETER

Skanska medger säkerhetsbrist vid byggställning

1 av 8 | Foto: Anders Persson som bor på Nygatan i Landskrona lyckades precis kasta sig in i sin trappuppgång innan byggnadsställningen kollapsade. Han är kranbilsförare och var ironiskt själv med under röjningsarbetet efter ställningen.

Stormen Simone slog till mot södra Sverige.

Aftonbladet har besökt de värst drabbade platserna.

I Landskrona lyckades Anders Persson, 39, mirakulöst undkomma en rasande byggställning.

– Jag fick panik. Pulsen låg på två hundra, säger han.

Landskrona var en av de orter som drabbades först av stormen. Redan vid 16-tiden i går blåste det upp emot 40 sekundmeter i vindbyarna i staden. Och det kunde ha gått illa när stormen drog med sig en byggnadsställning - mitt på en gågata.

Anders Persson, 39, stod på Nygatan när den flera ton tunga byggnadsställningen föll. Han lyckades mirakulöst kasta sig undan.

– Jag fick panik och lyckades inte slå in koden till porten. På andra försöket blev det rätt och jag kastade mig in i trappen. Precis då kom ställningen, säger han.

Anders Persson ser skärrad ut när han pratar om händelsen.

– Det var väldigt otäckt, säger han.

”Lät som en lastbilskrock”

Längre ner på gatan höll Abdullah Abo Sharkh på att serva kunder i sin köttaffär i samma ögonblick som ställningen föll.

– Det lät som en lastbilskrock. Det är ren tur att ingen skadade sig, säger han.

Gatan var i dag fortfarande avspärrad efter raset och de boende får ta sig in i husen via sidoingångar. Skanska, som använder ställningen för en fasadreparation, meddelar att det kan ta uppåt en vecka innan gatan är röjd.

Bolaget medger att säkerheten brast. Trots att ställningen inspekterades och förstärktes så sent som en timme före raset.

– Det är bara att konstatera att det var en felbedömning. Ställningen skulle ha säkrats upp annorlunda, säger Mia Trahn, presstalesperson på Skanska Sverige.

Överraskades av takras

I Helsingborg överraskades 14-årige Soheib Ahmed av ett kraftigt brak strax efter klockan 17 i går. Han satt och spelade datorspel när cirka fyra meter av taket till hyreshusets slets loss. 

– Jag sprang ut och fick se taket på gården. Jag trodde att någon hade skadat sig allvarligt. Men som tur var hamnade ingen under, säger Soheib Ahmed.

Stormen ställde även till stora problem i Halmstad. Vid hamnen i Grötvik kapsejsade flera båtar som dragits upp på land. På tisdagseftermiddagen kämpade båtägare med att vända sina båtar på rätt köl. Lars Franzéns som äger en motorseglare tog det med ro.

– Det nog ingen större fara. Det blir inte så stora skador på båtar när de faller, säger han.