Reinfeldts nya bottensiffor

I dag äntrar statsminister ­Fredrik Reinfeldt (M) talar­stolen för att hålla sitt tionde sommartal – med nya dystra siffror i ryggen.

Moderaterna noteras för ett rejält tapp i Aftonbladet/United Minds sommarmätning.

– Reinfeldt måste komma med skarpa förslag och peka ut en färdriktning, ett bra tal räcker inte, säger opinionschefen Carl Melin.

Det ser mörkt ut I senaste Aftonbladet/United Minds­undersökningen ligger Fredrik Reinfeldt och Moderaterna pyrt till. I dag håller han sitt sommartal i Värmdö. Men mycket ska till för att förtroendet ska stiga för alliansregeringen.
Det ser mörkt ut I senaste Aftonbladet/United Minds­undersökningen ligger Fredrik Reinfeldt och Moderaterna pyrt till. I dag håller han sitt sommartal i Värmdö. Men mycket ska till för att förtroendet ska stiga för alliansregeringen.

När Fredrik Reinfeldt kliver av båten från Stockholm för att hålla sitt traditionsenliga sommartal i Gustavsberg i Värmdö gör han ett avstamp inför den kommande höstsäsongen.

Viktigt att övertyga

Det är tionde gången som han håller sommartal, det sjunde som statsminister, och han har många gånger tidigare ­använt tillfällena till att sparka i gång höstterminen och peka ut prioriteringarna framåt.

Nu ser det ut att vara ännu viktigare för honom att lyckas övertyga.

Arbetslösheten spökar

I augustimätningen från ­Aftonbladet/United Minds har hans eget parti, Moderaterna, stora problem. M backar till 24,5 procent och placerar sig därmed en rejäl bit under valresultaten från 2006 och 2010. Samtidigt växer de rödgröna partiernas opinionsövertag.

Enligt Carl Melin på United Minds är det den höga arbetslösheten som spökar för regeringen.

– Väljarna oroas av arbetslösheten. Alliansen har suttit länge i regeringsställning och äger nu de samhälls­problem som finns.

– En regering kan överleva hög arbetslöshet men då måste­ man visa att man tar frågan på allvar och har en politik som folk kan tro på, säger han.

Om det kommer några skarpa förslag i talet på hur Fredrik Reinfeldt tänker sig att få ner arbetslösheten är oklart. På förhand har dock utlovats nyheter om vilka prioriteringar Moderaterna gör i regeringens budgetförhandlingar i höst.

”Mycket kvar att göra”

Partisekreteraren Kent Persson (M) konstaterar att de senaste ­opinionssiffrorna visar att man har ­mycket arbete kvar att göra.

– Både som enskilt parti och tillsammans i Alliansen har vi ett stort ansvar att visa väljarna att vi både har kraften och politiken för att göra Sverige bättre. Statsministerns sommartal är ett av de viktiga till­fällen vi har för att visa detta, säger han.

Publisert: