Paula, 46, blev fri från rattfobin

avElisabeth Lidén

NYHETER

Kvinnor vallfärdar till körskolor - trots att de kan köra bil

Foto: PER-OLOV SÄNNÅS
Många är rädda Paula Eriksson tog körkort i 20-årsåldern för att sedan låta bilen stå. Något som tillslut ledde till en rädsla. ”Jag kände obehag inför motorvägar och höga hastigheter”, säger hon.

Rädsla inför att ge sig ut på vägarna gör att många låter bilen stå – och utvecklar rattskräck.

Nu vallfärdar ovana bilister till körskolor för att få bukt med rädslan.

– Jag kände obehag inför motorvägar och höga hastigheter, säger Paula Eriksson, 46, som botat sin rattskräck.

Hetsig stadstrafik. Motorvägar. Omkörningar.

Rädslan bakom ratten kan se ut på många sätt. Enligt den rundringning bland körskolor som Aftonbladet gjort är problemet vanligt - och allt fler söker sig tillbaka till körskolan.

Paula Eriksson tog körkort i 20-årsåldern. Men bilen blev stående – i 20 år.

Obehag inför påfarter till motorvägar och att köra i hög hastighet fick henne att helt undvika bilen och i stället förlita sig på kollektivtrafiken.

Vändpunkten: barn

Till sist kom hon till en punkt där bilkörning blev oundviklig - hon fick barn.

– Jag hade ingen körvana och jag kände "jag måste komma i gång nu". Mitt barn har inte samma tålamod att åka kollektivt och jag kände att vi var tvungna att kunna komma i väg på ett enkelt och smidigt sätt och vara rörliga tillsammans.

Efter några körlektioner är hon tillbaka bakom ratten och kan köra i vardagen.

Främst kvinnor

Trafikskolornas körrädda kunder är allt från kvinnor från skilt sig och vill återta sin frihet till personer som traumatiserats genom bilolyckor till de som är skräckslagna inför Stockholms intensiva stadstrafik.

Men en sak har de enligt körskolorna gemensamt: de är kvinnor.

– Jag har aldrig haft en manlig kund med det här problemet. Tyvärr är det mannen som kör i de flesta förhållanden, till och med bland 20-åringar. Det är en gammal tradition och det är trist att det inte har gått längre i jämställdheten, säger Bengt Teljfors på Eriksdals trafikskola.

Vågar erkänna rädsla

Pernilla Gustavsson på Slussens trafikskola tror att tillströmningen beror på att fler insett att det är okej att erkänna sin körrädsla.

– Det finns de som till och med har trott att de kan bli av med körkortet om de kommer hit. Att de avslöjar sig. Men de är så välkomna, fast de redan har körkort, säger hon.

Fenomenet med rattskräck uppmärksammades först av Mitt i.