Snart dags – för Nobelfest

Foto: På tisdag är det Nobelfest i Blå Hallen i Stockholms stadshus.
NYHETER

På tisdag är det dags - årets Nobelfest.

Och redan i morgon drar Nobelveckan i gång som avslutas med festen i Blå Hallen i Stockholms stadshus.

Snart är det dags för festernas fest i Stadshuset. Och bland de 1 300 stolarna kommer givetvis vår svenska kungafamilj att vara på plats i form av hedersgäster.

Madde går ensam

Men som Aftonbladet tidigare har rapporterat kommer höggravida prinsessan Madeleine får gå ensam på festligheterna i Blå Hallen i Stadshuset.
Hennes make Chris O'Neill skippar de nobla festligheterna i Stockholm - för andra året i rad.
Anledningen är att han är tvungen att vara i New York på grund av sitt arbete som affärsängel. Men hon är inte ensam om att vara utan partner.

Storebror Carl Philip får, precis som alla andra år, gå ensam. Trots att han och sambon Sofia Hellkvist varit ett par i mer än tre år är hon enligt hovetiketten ännu inte välkommen in till festen i Stadshuset.

Jimmie Åkesson (SD) är inte bjuden, men som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan är representanter för flera diktaturer inbjudna.

Dottern hämtar priset

Alice Munro, nobelpristagare i litteratur, kommer inte heller till ceremonin i Konserthuset och festen i Blå Hallen. I oktober meddelade Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund att den 82-åriga författarinnan tackat nej på grund av hälsoskäl.

"Alla inblandade - inklusive mrs Munro själv - beklagar detta, men det finns ingen väg runt skäl av det här slaget", skrev han på sin blogg.

Munro har tidigare ställt in evenemang på grund av sin hälsa, författarinnan uppgav i en intervju 2009 att hon fått en cancerdiagnos samt att hon genomgått en bypassoperation.

I stället är det hennes dotter Jenny, 56, som kommer till Stockholm och tar emot priset ur kungens hand.

Hemlig underhållning

Under Nobelveckan trappas stämningen upp inför festdagen på Nobeldagen, den 10 december. Under helgen håller pristagarna sina Nobelföreläsningar. Alice Munros föreläsning är förinspelad och sänds på lördag i Börssalen i Svenska Akademiens lokaler.

Under tisdagens prisceremoni i Konserthuset, där nobelpistagarna får ta emot sina utmärkelser ur kungens hand, spelar Kungliga filharmonikerna under ledning av dirigent Andreas Hansson. Årets solist är sopranon Malin Byström.

Efter ceremonin väntar Nobelfesten i Blå Hallen där de runt 1300 gästerna får en middag komponerad av kocken Andreas Hedlund.

Men än så länge är det hemligt hur kvällens underhållning blir.
Som vanligt avslutas middagen med dans i Gyllene salen.