Dottern dog vid tågkrock

NYHETER

Nu åtalas pappan för att ha vållat hennes död

I januari i år krockade mannen med ett tåg på Roslagsbanan. I bilen satt hans dotter som dog i olyckan. Nu åtalas han för vållande till annans död och brott mot trafikförordningen.

Solen stod lågt och vinterväglag rådde vid järnvägskorsningen norra Ekskogen söder om Brobyhöjden i Vallentuna. Det var i januari i år som pappan krockade med ett tåg på Roslagsbanan. I baksätet satt hans åttaåriga dotter som fick så allvarliga skallskador att hon dog. Nu åtalas pappan för att ha vållat dotterns död och för brott mot trafikförordningen.

– Jag har gått igenom utredningen och anser att han vållat kollissionen med tåget och dotterns död, säger åklagaren Katarina Lenter på Norrorts åklagarkammare.

Talade i mobiltelefon

Enligt vittnen ska pappan ska ha talat i mobiltelefon utan handsfree och satt på sig eller tagit av sig ett par solglasögon vid tiden för olyckan. Dessutom framgår i vittnesförhör att bommarna varit i nerfällda då tåget passerat korsningen och tågets ATC-logg visar att pappan kört mot rött ljus i korsningen med järnvägen.

Bristande säkerhet

Men mannens advokat, Bengt Hesselberg, menar att det föreligger en stor osäkerhet kring hur olyckan gick till.

– Jag har flera vittnesmål som berättar om hur bristande säkerheten är längst Roslagsbanan, säger han.

Ett vittne har uppvisat en bild, tagen i december förra året, som visar hur bommarna står uppfällda medan ljuset lyser med vitt och rött sken samtidigt. Vittnet berättar också om tillfällen då bommen varit uppfälld trots att tåget passerat övergången.

Bengt Hesselberg menar att bommen mycket väl skulle kunnat varit uppfälld vid olyckstillfället och gått ner strax efter krocken.

Att mannen talat i telefon anser han inte behöver ha någon direkt inverkan på mannens körning.

– Det satte inte ner hans förmåga att köra, säger Bengt Hesselberg.

Körde försiktigt

I ett vittnesförhör berättar mannen att han körde försiktigt eftersom det var halt efter några dagars plusgrader och uppger att han känner till vägsträckan väl eftersom han kör där väldigt ofta. När bilen var 10-15 meter från järnvägskorsningen ska han plötsligt ha noterat att ljuset lös rött. Därefter skedde olyckan.

Advokaten kritisk

Bengt Hesselberg är kritisk till att åtal väckts mot mannen.

– Det föreligger en osäkerhet kring hur olyckan gick till och man väcker inte åtal om man inte kan förvänta sig en fällande dom, säger han.

Han uppger att han gjort stora ansträngningar för att åtal inte skulle väckas mot mannen.

– Att hans dotter dog är en fruktansvärd sorg och dessutom blev han själv allvarligt skadad. Han har väldigt mycket att leva med, säger han.

Även Katarina Lenter anser att faller är mycket tragiskt.

– Detta är ett mycket speciellt fall och det är fruktansvärt för honom men jag är skyldig att åtala om jag kan styrka brott, säger Katarina Lenter.