Svenska fuskare kastas ut ur skatteparadis

Publicerad 2013-12-09

Experten: Det är slutet på en epok

Den schweiziska banken UBS kontor i Zurich.

Schweiziska banker hotar att kasta ut svenska skattefuskare.

Bland annat därför deklarerar nu rekordmånga svenskar för pengar som de har gömt utomlands.

– Det är slutet på en epok, säger Erik Haglund, en av Sveriges ledande skattekonsulter, till Dagens Nyheter.

Den 24 oktober i år skickade den schweiziska banken UBS ett brev till sina kunder.

I brevet, som DN tagit del av, ber banken om en fullmakt för att lämna ut information om tillgångar och avkastning till myndigheter.

"Skriv under och skicka tillbaka den till oss så snart som möjligt", skriver banken enligt DN.

Storbanken: Vi har ändrat regelverket

Enligt tidningen har nu de schweiziska storbankerna tröttnat på skattesmitande kunder – och hotar att kasta ut dem om de inte betalar skatt.

Breven ska ha skickats ut från flera storbanker och riktar sig till alla bosatta inom EU. UBS bekräftar även för DN att de har ändrat regelverket.

"Givet det förändrade regelverket kräver UBS bevis på skattedeklarationer för tillgångar på existerande och nya konton", skriver Dominique Gerster, kommunikationschef på UBS, i en kommentar till DN.

”Slutet på en epok”

Det här innebär nu rejäla skattevinster för Sverige.

Redan i år har rekordmånga svenskar deklarerat för pengar som de har gömt i skatteparadis. 2025 svenskar har, enligt DN:s siffror, självdeklarerat hittills i år. Det är närmare dubbelt så många som förra året. Närmare hälften är människor som har pengar i just Schweiz.

– Det kommer inte att finnas några obeskattade medel vare sig i Schweiz eller i Luxemburg i framtiden och det är slutet på en epok, säger Erik Haglund, en av Sveriges ledande skattekonsulter, till DN.

Han tror att allt fler banker kommer att följa Schweiz exempel.

– Jag var nyligen på ett möte med elva schweiziska banker och fyra banker från Luxemburg. De säger alla att de planerar att stänga konton för de som inte kan visa att de betalat skatt, säger Erik Haglund till DN.

Stora skatteintäkter för Sverige

Erik Haglund tror att bankledningarna har utsatts för påtryckningar från hög politisk nivå och nu tvingas rensa upp bland sina konton. Det skulle, enligt honom, kunna betyda att bankerna planerar att från och med 2016 inte längre har svarta pengar i bankerna.

Men det är inte bara bankernas påtryckningar som gör att fuskarna flyttar hem sina pengar. Förmögenhetsskatten avskaffades i Sverige 2007. Skatteverket gör rättelser bara fem år tillbaka i tiden. Det innebär att 2013 är det första året som skattesmitarna kan flytta hem pengarna utan att betala förmögenhetsskatt.

Skatteverket gjorde för några år sedan en uppskattning om att 50 000 svenskar har dolda förmögenheter på bankkonton i Schweiz. Sedan dess har 5000 personer självdeklarerat sina gömda tillgångar. Det har hittills gett 1.3 miljarder kronor till den svenska statskassan, skriver DN.