Ny rättegång mot toppmodell i dag

Skriver i mejl till Aftonbladet: ”Allt jag vill ha är rättvisa”

Svenske Farzan, 29, greps med kokain på sig och dömdes till livstids fängelse i Dubai.

Han överklagade domen och är i dag i domstolen för andra gången på kort tid.

– Jag hade rättegång den andra april. Det gick på 2 minuter. De frågade om jag var skyldig till anklagelserna och jag svarade direkt nej. Sen meddelande de att nästa rättegång blir den 16 april, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Det var den 14 maj i fjol som den svenske toppmodellen Farzan Athari, 29, greps utanför lyxhotellet Armani i Dubai.

Farzan hade 21 gram kokain på sig när polisen slog till.

Efter åtskilliga månader i häkte inleddes hans första rättegång. Två av de tre domarna vill döma honom till döden men eftersom de inte var eniga blev påföljden i stället livstids fängelse. Det innebär i praktiken 25 år bakom galler.

”Kände mig fri i några sekunder”

Farzan överklagade domen och den andra april hölls den första förhandlingen i andra rättsinstans. I dag fortsätter rättegången.

– De frågade om jag var skyldig till anklagelserna och jag svarade direkt nej. Sen meddelande de att nästa rättegång blir den 16 april, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Under dagens förhandling ska Farzans advokat plädera för sin klient.

För första gången på nästan ett år känner sig Farzan lite positiv. Han fick goda känslor efter den första förhandlingen skriver han till Aftonbladet.

– Det positiva med rättegången var att jag för första gången efter 11 hårda månader av ensamhet fick träffa mina vänner i två minuter utan något glasfönster emellan. Det var en helt otrolig känsla som är svårt att förklara men att få en riktigt varm kram från djupet av hjärtat efter att ha varit inlåst i nästan ett helt år var helt underbart, skriver han.

– Jag kände mig fri i några sekunder men samtidigt nervös och darrig men jag hade ett leende på mina läppar i flera timmar.

”Allt jag vill ha är rättvisa”

Personal från svenska ambassaden fanns på plats den andra april.

Något som betydde mycket för Farzan även om han är kritisk att UD inte gjort mer för att sätta press.

Han är glad och rörd över att över 55 000 personer har skrivit under på namninsamlingen supportfarzan.com som finns på nätet.

Farzan har erkänt att han haft drogerna men uppgett att han inte haft för avsikt att sälja dem, vilket han först blev  dömd för.

– Jag vet att det finns folk som säger "ja men han får skylla mig själv när han inte följer reglerna". Visst, men det egna landets regler har brutits samtidigt som jag har blivit dömd till något jag inte gjort och inte hade avsikt att göra.

– Allt jag vill ha är rättvisa.

Rättegången mot Farzan är planerad att avslutas idag.

Det är i nuläget oklart om domen kommer att meddelas direkt efter förhandlingen.

Publisert: