Berlusconi ska jobba på äldreboende

Av: 

TT

Förödmjukad, men långt ifrån slagen. Italiens förre premiärminister, mediemiljardären Silvio Berlusconi, döms till ett års samhällstjänst för skattebrott. Men hans Forza Italia är fortfarande Italiens tredje största parti.

Berlusconi ska avtjäna sitt straff genom att arbeta gratis på ett äldreboende en gång i veckan. Han får inte heller lämna hemregionen utan tillstånd. Enligt italiensk lag är han för gammal för fängelse. Hans advokater säger att han är nöjd med straffet.

- Beslutet av domstolen i Milano verkar vara balanserat och tillfredsställande med tanke på hans politiska verksamhet.

Forza Italia starkt

Tidigare har Italiens högsta appellationsdomstol slagit fast att Berlusconi måste hålla sig borta från politiken de närmaste två åren.

De senaste decennierna har Berlusconi dominerat italiensk politik och hans senaste nygamla skapelse, Forza Italia, har fortfarande runt 22 procents stöd i opinionsundersökningarna. I valet till Europaparlamentet ligger partiet tvåa, trots alla skandaler och kriser. Berlusconi är som cyborgen Terminator; omöjlig att stoppa. Enligt historikern Giovanni Orsina, vid Luiss-universitetet i Rom, beror det på att han talar direkt till hjärtat på hälften av de italienska väljarna, en grupp som är emot höga skatter, misstror regeringen och är emot kommunism.

- Han säger; ni behöver inga reformer. Lyssna inte på moraliska tal, försök inte bli bättre, allt är bara bra, njut", säger hon till tidskriften Foreign Policy.

Vet vad väljare vill ha

"Han har förlorat en hel del väljare, sin plats i senaten och möjligheten att ha en politisk post de närmaste åren, trots det är han inte slut. Han vet precis vad center-höger väljare vill ha och han kontrollerar fortfarande sitt imperium. Han är fast besluten om att fortsätta leda det största högerpartiet inom överskådlig framtid", skriver Daniele Albertazzi vid Birminghams universitet.

Publisert: