Sarkawt adopterades - nu utvisas han

17-årige Sarkawt har adopterats – men enligt Migrationsverket räcker det inte för uppehållstillstånd.
17-årige Sarkawt har adopterats – men enligt Migrationsverket räcker det inte för uppehållstillstånd.

Sarkawt, 17, adopterades av Ingrid, 62, i januari.

Han har inga föräldrar i hemlandet Irak och om han återvänder riskerar han hot och misshandel av brodern.

Nu utvisas han.

Enligt Migrationsverket räcker inte adoptionen som skäl för uppehållstillstånd.

Sarkawts adoption godkändes av Uddevalla tingsrätt i januari. Han hade bott i Sverige några månader när han och Ingrid träffades på gården i Hede utanför Uddevalla.

– Vi trivdes bra ihop och blev snabbt väldigt nära, säger Ingrid Karlsson, 62.

Men Sarkawt fick inget uppehållstillstånd i samband med adoptionen och nu meddelar Migrationsverket att han ska utvisas - till ett land där han inte satt sin fot på 2,5 år. Hans pappa är död sedan länge och mamman dog för några år sedan i en hjärtinfarkt.

”Han misshandlade mig ofta”

Kvar i Irak finns brodern, som enligt Sarkawt kontrollerar och misshandlar honom.

– Efter att mamma dog förändrades allting. Jag kunde inte röra mig som jag ville, kunde inte träffa vänner och fick inte spela musik. Han misshandlade mig ofta. Spåren finns på min kropp, säger Sarkawt.

Migrationsverket har möjlighet att ge uppehållstillstånd grundat på anknytning efter en adoption. Men enligt lagstiftningen krävs vanligen att adoptionen är klar innan barnet kommer till Sverige. Eftersom Sarkawt inte har något giltigt pass gäller inte adoptionen som skäl för att han ska få stanna, menar de.

– Det råder ingen tvivel om att det finns en anknytning mellan pojken och mamman men eftersom det saknas ett giltigt pass kan vi inte styrka att han är den han säger sig vara. Våra regler är väldigt tydliga, det måste finnas en giltig legitimation, säger Annette Bäcklund, verksamhetschef på Migrationsverket.

Finns fortfarande möjlighet

Enligt en advokat som Aftonbladet pratat med finns det fortfarande en möjlighet för Migrationsverket att bevilja uppehållstillstånd för "särskilt ömmande skäl".

Men förhållandena i Sarkawts hemland räcker inte för att ge honom uppehållstillstånd, menar Anette Bäcklund.

– Vi har gjort bedömningen att de skäl han angivit inte räcker för att besluta om uppehållstillstånd. Jag kan inte gå in på varför men det finns ett beslut i domstol som styrker det.

Vågar inte åka

Sarkawt har bett om pass på irakiska ambassaden, men de säger nej. Enligt familjen är nu det enda alternativet att åka ned till Irak och ansöka om pass. Men Sarkawt vågar inte åka.

– Jag är redan adopterad och har min familj här, varför ska jag åka tillbaka? Om jag åker kommer jag förlora allt, säger han.

– Jag åker vart som helst för honom, men jag vet inte vad de kommer säga när vi kommer dit. Tänk om de inte låter honom lämna? Vi är fast i ett moment 22, säger Ingrid Karlsson.

Publisert: