Hamburgarmenyn är som ny efter fem år

Publicerad 2013-10-15

Hälsocoachen och raw food-experten Karin Haglund köpte en hamburgare med pommes för fem år sedan. Hon har kvar den och den  är sig lik.

Hälsocoachen Karin Haglund, 35, köpte en hamburgare med pommes frites på McDonalds.

I stället för att äta upp det ställde hon ner maten i källaren.

Fem år senare är det sig likt.

– Jag ville se vad som hände. Ingenting, säger hon.

3 oktober 2008 svängde hälsocoachen och raw food-inspiratören, Karin Haglund, 35, in till McDonalds i Borås för att köpa en hamburgare med pommes frites – för att spara.

Hon äter sedan länge inte kött.

– Jag hade sett ett youtube-klipp med en gammal hamburgare från USA. Jag ville bara själv se vad som hände, säger Karin Haglund.

”Torkat men bevarat”

För att undkomma lukten fick hennes Happy meal bo i källaren men fortfarande i rumstemperatur och i sin papperspåse. Från början dokumenterade hon snabbmaten frekvent.

– Sen märkte jag att det inte hände någonting. Så då lät jag det vara.

Hamburgemålet var detsamma. Helt utan mögel.

Under årens lopp har hamburgaren fått följa med på föreläsningar med hennes kunder.

– Man ser att brödet, hamburgaren och pommes frites är torrt men bevarat. Det är samma färg som förut. Oavsett orsak får det många att haja till och fundera på vad de äter.

Spridits i sociala medier

I förra veckan fyllde hamburgaren fem år och ser fortfarande ut som om den var ny. Karin Haglund bloggade då om det och i dag har inlägget delats vidare av 39 000 personer på nätet.

– Men nu har jag mer en förklaring till varför, den kommer säkert se likadan ut om fem eller tio år.

Oavsett hur mumifieringen av hamburgaren har gått till är Karin Haglund kritisk till snabbmat. Hon förespråkar naturlig mat.

– Sparar jag en ekologisk lunchsallad, mat med högt vatteninnehåll, finns den inte kvar efter 5 år. Den hade snabbt blivit dålig och ruttnat.

”Absolut inget konstigt”

Snabbmatskedjan McDonalds känner till Haglunds fall.

Om varför maten ser oförändrad ut, säger Frida Berg, presschef:

– Ja, det gör den för att den är torkad helt enkelt. Det är absolut inget konstigt.

Varför möglar inte maten?

– Därför att mögel förutsätter att det finns bakterier som det kan växta i och för att det ska växa till så behövs också fukt och värme. Om det inte finns några bakterier som kan växa så möglar det inte, säger Frida Berg

Berg påpekar att köttet genomsteks och att brödet rostas.

– Det bidrar också till att det är en lägre fukthalt i det och det torkar. Vi är bara glada att informationen nu når de som eventuellt inte tidigare visste det, säger presschefen och fortsätter:

– När det gäller vår mat är vi helt transparenta kring innehållet. För den som är nyfiken finns den informationen på hemsidan, i våran app och på baksidan på brickunderläggen på restaurangen.