ÖB: ”Det är bara att fylla på diesel”

avSvante Lidén

NYHETER

Stridsvagnarna på Gotland är nästan stridsklara

1 av 2

Det militära läget på Gotland är under kontroll.

Trots att stridsvagnarna står i ett förråd.

– Det är bara att skruva upp tanklocken och fylla på diesel, säger ÖB Sverker Göranson.

I dag besökte ÖB försvarsutskottet för att bland annat prata om det kritiska läget på Krim och konsekvenserna för det svenska försvaret.

Sverige har genomfört en exempellös nedrustning sedan murens fall och bara en bråkdel återstår av den militära slagkraft vi hade för ett par decennier sedan.

Flottan har krympt med 70 procent, flygvapnet med 85 och armén med 95.

"Den svenska försvarsförmågan är den sämsta sedan 1500-talet", skriver professorerna Hans Hasselbladh och Magnus Peterson i en debattartikel i Dagens Nyheter.

ÖB Sverker Göranson håller inte med:

– De får stå för sin uppfattning. Men om ni åker runt och tittar på förbanden - oavsett stridskraftslag - så får ni se att de håller en mycket hög kvalité.

– 1523, när kungen vandrade in här i Stockholm började man bygga en försvarsmakt och den har hela tiden utvecklats utifrån omvärldens krav och den kvalitet som behövs. Så är det idag också.

"Höj försvarsanslagen!"

Den dramatiska utvecklingen i Ukraina och på Krim har fått många politiker att ropa på höjda försvarsanslag.

Har alla plötsligt blivit försvarsvänner?

–  Vi ska alla vara försvarsvänner. Försvaret är ett viktigt ben när det gäller ett demokratiskt land som Sverige.

Sverker Göranson väckte stort uppseende när han tog bladet från munnen och talade om att Sverige hade ett "enveckasförsvar" och att hela landet inte kunde försvaras med de försvarets krympande resurser.

– Ställer man ett enskilt lands resurser mot ett annats behöver man inte vara raketforskare för att räkna ut hur länge det räcker. Men det går inte att se ett framtida konfliktscenario som bara skulle påverka ett enskilt land. Vi är inflätade i varandra.

Koll på läget

Sverker Göranson säger att försvaret har järnkoll på händelseutvecklingen i Ryssland och Ukraina och att Putin visat att han är beredd att använda sin militär för att nå sina politiska syften.

– Och det ska vi vara medvetna om när det gäller framtiden.

Gotland, som ofta beskrivet som Östersjöns hangarfartyg, försvaras just nu av några ditflugna JAS-plan och 14 toppmoderna stridsvagnar. Som står i förråd. Otankade.

Inga problem enligt ÖB:

– Man öppnar ett lock när man ska tanka. Och så fyller man på diesel. Vagnarna står i torrluftade lager, ammunitionen finns där och de är fullt klara att användas. Det är bara människorna som ska dit.