Arrangören backar från uttalande

avAnders Johansson, Leonard Goldberg

"Det var inget race med polisen"

1 av 2 | Foto: Läsarbild
På bilden syns hur polisbilen ställer sig jämte en annan bil vid ett streetrace.

Polisens deltagande på det olagliga streetracet är en uppdiktad historia.

Det menar arrangören som nu backar helt från sina tidigare uttalanden.

– Jag har haft dåligt samvete. Jag trodde det skulle bli en liten spalt, säger arrangören till Aftonbladet.

Nyheten rullades upp stort i går kväll. På bilder från ett streetrace på Jordbrolänken utanför Stockholm ser det ut som om polisen själv deltar i det olagliga loppet.

– De kör en repa och därefter lämnar polisen platsen. Det blev inte några böter, sa arrangören till Aftonbladet i går kväll.

Men nu gör arrangören, eller lekledaren som han själv kallar sig, en tvärvändning och backar från alla sina tidigare uttalanden.

"Det var inget race"

Arrangören berättar för Aftonbladet att han lämnade felaktiga uppgifter till media för att "ge igen" på polisen för tidigare oförrätter när han hamnat i klammeri med rättvisan.

– Jag tänkte att nu har jag chansen att jävlas. Det var som en payback time, säger han till Aftonbladet.

– Det var inget race. Polisen ber oss att lämna platsen och sen kör de iväg. Det stämmer att vi kör repor ibland, men att polisen skulle ha deltagit är inte sant, säger han.

Uppgifterna från arrangören fick enormt genomslag och han inser nu att det var fel att ljuga om polisens deltagande.

– Det var jäkligt dåligt gjort. Jag har haft dåligt samvete. Jag trodde det skulle bli en liten spalt, men det har blivit en jävla soppa. Jag vill be om ursäkt till polisen. Det var onödigt att smutskasta polisen som var där, säger han.

Får uppbackning

Arrangörens uppgifter styrks både av polisen och Markus Filipiak, som satt i den gråa bilen som filmades vid den uppmärksammade händelsen. Markus Filipiak berättar att hade stannat vid vägkanten för att prata med en kompis. Plötsligt stod en polisbil bredvid honom.

– Det här var inget race, polisen var inte där för att köra race, verkligen inte, de var väl ute i något annat ärende, de fick väldigt bråttom därifrån, säger Markus Filipiak.

– De stannade bredvid mig, och eftersom jag var rädd för att få böter så jag åkte därifrån så fort jag såg att de stod bredvid mig. Att det stod folk ute på vägen och att folk uppfattade det som ett race är helt fel uppfattning.

– Jag var inte med i något race, jag var inte ens delaktig i det race som var där. Jag hade stannat för att prata med en bekant till mig.

Men du visste att det här street-racet var på gång?

– Jag förstod det eftersom det var en folksamling där.

"Stor respekt för polisen"

Markus Filipiak säger att platsen för racet ligger på vägen till hans garage. När han han passerade och såg en kompis stannade han till en kort stund. Plötsligt stod polisbilen bredvid.

– De här poliserna som satt i bilen bredvid mig har gjort sitt jobb. Jag är nästan helt säker på att de vevat ner rutan för att säga till mig att åka därifrån så fort som möjligt. Det hade de sagt om jag hade vevat ner min ruta.

Men du vevade aldrig ner din ruta och hörde vad de sa?

– Nej, så fort jag såg dem åkte jag därifrån. Och det var absolut inte på uppmaning av någon startledare, absolut inte.

– Jag har stor respekt för poliserna som gör sitt jobb, och jag tycker det är synd att det blivit en sådan här situation.