Han fick MVG – i alla ämnen

Publicerad 2014-03-11

Fick högsta betyg Per Gunnvard tog studenten med MVG i alla ämnen. Nu pluggar han vid Luleå tekniska universitetet och är inne på sitt fjärde år på skolan.

Per Gunnvard gick ut med högsta betyg i alla ämnen i gymnasiet.

Direkt efter studenten började han plugga vid Luleå tekniska universitet och nu är han på väg mot sitt drömyrke inom geoteknik.

– Vi har lätt att få jobb, säger han.

Per Gunnvard var en av de främsta studenterna i Sundsvall 2010.

Bara fem studenter gick ut med MVG i alla ämnen och 19-årige Per Gunnvard, som läste teknikprogrammet, var en av dem.

Tack vare hans toppbetyg fick han fyra olika stipendium.

Nu har det gått snart fyra år sedan Per lämnade gymnasiet bakom sig.

– Jag trivdes riktigt bra på gymnasiet. Det var mest det som var anledningen till att det gick så pass bra. Jag läste en hel del data-stödda kurser och en hel del matte och fysik. Det fanns många kurser som jag tyckte var roliga och det var därför jag hade motivationen att göra så bra ifrån mig. Jag pluggade mer än de flesta i klassen, jag ville inte göra halvdant ifrån mig, säger han.

Per hade inga problem med vad han ville göra efter studenten.

– Jag ville egentligen göra lumpen, men de hade en reform så det var ingen av oss som mönstrade vid det tillfället som fick göra lumpen. Så jag började plugga direkt.

Både praktik och studier

Så han sökte sig till Luleå tekniska universitetet där han läser till civilingenjör, väg och vatten-byggnad. Med inriktning mot geoteknik, bergteknik och bergmekanik.

– Jag studerar mitt fjärde år av totalt 5,5 år. Det är fem års studier men vi har även en praktik på sju månader. Jag har varit på Tyréns byggkonsultbolag i Göteborg i somras. I höstas var jag i Luleå på deras kontor där.

Eftersom han hade högsta betyg var det inga problem med att komma in på utbildningen.

– Först funderade jag på att studera vid KTH, men jag trivs bättre i mindre städer. Jag funderade även på Chalmers. Både på KTH och Chalmers måste man ha väldigt bra betyg för att komma in. Jag hade Luleå som förstaval eftersom jag gillade skolan. Jag hade varit där och kikat innan jag skulle välja. Jag gillade storleken på skolan och man får en bra relation med lärarna. Det var mycket därför jag tyckte att det det gick bra på gymnasiet, att jag hade en bra relation med lärarna.

Fortsätter du att ha toppbetyg även nu?

– Det är svårare att ha samma nivå på universitetet men jag har inte haft någon omtenta än så länge. Nu läser vi fler och fler kurser som tillhör inriktningen, så det blir roligare och roligare. Jag håller mig på bra nivå, men vissa kurser är riktigt svåra.

Hur ser du på framtiden, vad vill du göra?

– Jag är lite kluven om jag vill bli konsult inom geoteknik eller om jag vill jobba som entreprenör. Men jag vill gärna sitta med större byggnationer inom geoteknik, det är det som är roligast just nu.

– Det är lätt att få jobb inom vårt område, många 40 och 50-talister har redan försvunnit så det är många hål att fylla. Vi har lätt att få jobb nuförtiden, säger han.