Försvunna planet MH370

Mystisk sista signal från MH370

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Nya uppgifter om ett mystiskt sista elektroniskt handslag med MH370 framkom i natt.

En avancerad amerikansk undervattensmikrofon ska nu sättas in i sökandet efter Malaysia Airlines-planet.

Samtidigt börjar det bli mycket bråttom att hitta spår från MH370.

Sent i går kväll, svensk tid, så återupptogs sökarbetet efter det förmodat kraschade Malaysia Airlines-planet, med flightnummer MH370. Tidigare under dagen hade sökandet avbrutits på grund av dåligt väder i området.

Samtidigt presenteras nu uppgifter om ett sista ”elektroniskt handslag” mellan planet och en radarstation på land, åtta minuter efter att ett sista "ping" skickades från planet, natten den 8 mars.

Signalen har inte gått att tyda.

– Sändningen har inte förståtts och är föremål för vidare analys, säger den malaysiska transportministern Hishammuddin Hussein.

”Var i katastrofläge”

Thomas Withington, elektronisk försvarsanalytiker, säger till brittiska The Telegraph att det kan handla om ett påbörjat meddelande.

– Det låter som att planet började formulera ett meddelande som av någon anledning avbröts. Det kan vara att planet gick in i en ”katastrofal fas”.

För att kunna tyda signalen måste planets svarta lådor nu hittas.

Sökandet fortsätter i luften och med hjälp av fartyg – och blir allt mer avancerat.

Brådskar med fynd

I övermorgon ska det australiska fartyget Ocean Shield utrustas med den amerikanska släpmikrofonen TPL-25 (Towed Ping Locator), skriver BBC.

Mikrofonen kommer att släpas bakom fartyget i mycket låg hastighet. I vattnet kommer den att lyssna efter signaler, så kallade ”pings”, från flygplanets svarta lådor. TPL-25 kan uppfatta signaler från 6 100 meters djup. På vissa ställen i sökområdet är det dock upp till 7 000 meter djupt, skriver Wired.

Det är bråttom för myndigheterna i Australien, Malaysia och de övriga länderna som deltar i sökarbetet att minska ner sökområdet. Ocean Shield kommer att ha tagit sig ut till sökområdet först den 5 april. Då är det bara två dagar kvar innan batterierna i de svarta lådorna börjar försvagas.

Kinesiska påtryckningar

Sökområdet är i nuläget hisnande 870 000 kvadratkilometer stort. Som jämförelse är Sverige ”bara” 450 000 kvadratkilometer stort.

Malaysiska myndigheter pressas av anhöriga att komma med tydligare besked om vad som hänt med passagerarna ombord.

På tisdagen marscherade omkring 100 anhöriga i Peking till den malaysiska ambassaden. De var upprörda över att deras anhöriga förklarats omkomna av Malaysia Airlines, utan att företaget presenterat några bevis för påståendet.

Den kinesiska regeringen kräver samtidigt att Malaysia lämnar ut den satellitdata som ska visa att planet störtade i södra Stilla havet, rapporterar AP.

Bland planets 239 passagerare så var 153 kinesiska medborgare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvunna planet MH370