Flera hundar dödade i kriget om vit tryffel

avBritt Peruzzi

- jakthundar offer på grund av svampen värd 80 000 kr/kilo.

1 av 2

Årets tryffeljakt är igång – och därmed kriget om "kökets diamanter".

I tryffelbältet i Norditalien har flera tryffelhundar förgiftats, tre stulits och två dött.

Den är inte vacker, men doften och smaken har gett den epitet som det svarta guldet, skogens prinsar och kökets diamant.

Priserna på de åtråvärda svamparna har de senaste åren lett till närmast maffialiknande metoder.

Vissa tryffelplockare uppges göra vad som helst för att sabotera konkurrenternas sökande, och varje år är det tryffelhundarna som blir lidande.

Förutom i den vita tryffelns epicentrum, byn Alba, finns svampen också i Toskana, i franska Drome och på den kroatiska halvön Istrien där sex hundar för någon vecka rapporterades förgiftade.

Dog i kramper

Det var i närheten av svamptäta bergsbyn Motovun som de sex hundarna åt förgiftade munsbitar som lagts ut i terrängen.

"Tryffeljakten har knappt startat och redan visar den sitt fula tryne" skrev tidningen Il Piccolo i närbelägna italienska gränsstaden Trieste.

Två av hundarna dog av kramper och andnöd några minuter efter att ha ätit av de blågröna giftkulorna som rullats in i köttbullar.

I samma region - med 6 000 invånare och 2 000 tryffelhundar - har gifter tidigare år påträffats i korvar utlagda för att locka hundarna.

Redan före sommaren stals tre ovanligt dyrbara tryffelhundar från regionen Trevi i norra Italien.

Hundarna befann sig på ägarens mark och var inlåsta i ett särskilt hägn vars lås på morgonen hittades uppbrutet.

2008 förgiftades totalt 30 hundar i San Miniato i Toscana av gift som misstänktes ha lagts ut för att sabotera för vissa tryffelsökare.

Kostar miljoner

Sabotagen inför tryffelsäsongen kostar varje år miljontals kronor eftersom en tryffelhund tar flera år att lära upp och kan betinga ett värde av över 200 000 kronor.

Tryffeljakten, som sker med licens och under några begränsade veckor, leder också årligen till polisingripanden av annat slag.

Utanför staden Verona greps förra veckan en 62-årig man sedan han plockat 35 svarta tryfflar utan tillstånd. Mannen riskerar böter upp till 460 euro.

I Sverige är det närmaste italiensk lyxtryffel man kan komma den gotländska svarta tryffeln av så kallad Bourgogne-typ.

– Den är finfin, med lite kola-ton, inte lika skarp i smaken som den vita tryffeln, säger Per Eriklin på delikatessbutiken Cajsa Warg i Stockholm som väntar på årets första leverens.

– Tillsammans med ägg är tryffel så otroligt förföriskt att man förstår konkurrenskraften. Men som tur är har jag inte hört om något liknande med hundarna på Gotland.

Årets svenska tryffel kostar 12 kronor/gram. För en liten svampbit av en enkronas storlek landar priset på cirka 200 kronor.