Katt på burk får djurvänner att rasa

Publicerad:
Uppdaterad:

Folklivsforskare avfärdar djurplågeriet som en bluffhistoria

Små söta kattungar - inklämda i trånga glasburkar för att kroppen ska deformeras medan katten växer.

Resultatet blir en bonsai-katt säger "uppfinnaren".

Djurvänner över hela världen rasar och kallar det djurplågeri.

Bonsai kallas de japanska små träd som binds hårt med metalltråd. Tråden hindrar plantan från växa normalt och tvingar den att formas på ett visst sätt.

Resultatet blir en förkrympt och deformerat träd, en miniatyr som tagit år att skapa.

En liknande metod förordar en man som kallar sig dr Michael Wong Chang i New York. Men han säger sig använda den på katter.

Sondmatas i ett trångt kärl

Enligt dr CHang ges katten muskelavslappande medel, stoppas in i ett trångt glaskärl som liten och sondmatas sedan. Avföring tas omhand via en stomi-liknande anordning efter att djurets egna kroppsöppningar för urin och avföring stängts av.

Efter månader i denna miljö påstås resultatet bli små flaskformade katter, uppvuxna under oerhört grymma former, för att bli pikanta prydnader i hemmet som har allt.

Människor över hela världen har reagerat oerhört starkt. Nyligen började protestlistor att cirkulera med e-post även i Sverige.

Protestlistor på nätet

En stor mängd läsare har också hört av sig till Aftonbladet och krävt att den grymma hanteringen stoppas.

- Men det här är en bluff. Det ska vara ett skämt. Det sägs vara en student i New York som hittat på det här och lagt ut det på internet i början av förra året, säger Mats Orveland.

Han är expert på moderna folksagor och vandringssägner. Och han har sedan en längre tid haft sajten om bonsai-katterna under uppsikt och bland annat lagt ut information på sin egen hemsida.

- Många har reagerat på det här och tror uppenbarligen på det. Människor över hela världen har skrivit på den här protestlistan som cirkulerar. Men det är alltså en bluff.

Bilder skapar trovärdighet

Sajten innehåller flera bilder av katter som stängts inne i glaskärl.

- Folk tror på detta eftersom det finns bilder. Men det finns ingen bild som visar en flaskformad katt.

- Däremot finns en bild på huvudet av en levande människa som klämts in i en glasburk. Då kan man ju bli lite misstänksam för det skulle inte gå, säger Mats Orveland.

Den som vill veta mer om bluffen med bonsai-katterna kan läsa mer på länkarna här intill.

Här kan du läsa mer om bonsai-katterna

Caroline Olsson

Publicerad: