Här mötte han spionchefen

Träffades i hemlighet i Stockholm - strax efter Palmemordet

Den 11 april 1986, en dryg månad efter mordet på Olof Palme, kom den sydafrikanska apartheidregimens spionchef i Europa till Stockholm.

Uppdrag: att träffa regimens svenske agent ”Bengt”.

Spionchefen utsatte sig för en oerhörd risk – alla kollades extra noga i jakten på statsministerns mördare .

Ändå kom han till passkontrollen under sitt rätta namn – John Shearar Adam.

HOTELLET John Adam bodde på Park Hotel på Karlavägen under sitt dygn i Stockholm. Här träffade han agenten  Bengt  som Adam efteråt beskrev som mycket rädd, nervös och misstänksam.
HOTELLET John Adam bodde på Park Hotel på Karlavägen under sitt dygn i Stockholm. Här träffade han agenten Bengt som Adam efteråt beskrev som mycket rädd, nervös och misstänksam.

John S Adam rapporterar om mötet med ”Bengt” i Stockholm på en av de disketter som han sänder till apartheidregimens säkerhetstjänst.

Jag har tagit del av innehållet på dessa disketter.

De innehåller John Adams egna spionrapporter, hans reseräkningar, delar av hans telefonsamtal under de tre åren i Europa, hans sjukhusräkningar, hans hemresor.

Dokumenten har av en sydafrikansk källa kopierats. Förra året fördes de sedan ut ur Sydafrika till Europa.

Den sydafrikanska källan fruktade att originalmaterialet i Sydafrika löpte risken att försvinna, som så många andra känsliga dokument i hans hemland.

Jag är den hittills ende som har fått ta del av dessa dokument, förutom det fåtal i Sydafrika som handlagt dem i tjänsten.

Den 11 april 1986 klockan 12 anländer en 39-årig man till Arlanda med flyg från Köpenhamn.

I passkontrollen lämnar han fram ett brittiskt pass. Där står:

”John Shearar Adam, säljkonsult, född 25.9 1947, 173 centimeter lång, bosatt i Sydafrika.”

Fel yrke i passet

Bara två små uppgifter i passet är felaktiga. Resenärens yrke är inte: ”Engineering, Sales Counsultant”. Det borde ha stått ”Captain, Special Branch” – kapten i säkerhetstjänsten.

Han är inte heller född ”Roodepoort”. Det borde ha stått en ort i Skottland. För det var där John Adam föddes. Och det var också därför som John Adam inför sitt uppdrag som agentchef i Europa 1984 kunde skaffa sig ett brittiskt pass, i stället för sitt sydafrikanska.

Passkontrollanten på Arlanda tittar bara rutinmässigt i det brittiska passet och stämplar:

INREST SVERIGE 1986-04-11 PASSKONTROLLEN ARLANDA.

John Adam tar flygbussen in till Stockholm. Där checkar han in på Park Hotel på Karlavägen på Östermalm.

Senare samma dag åker han en sträcka med t-banan.

Det är ett standardtrick för agenter som önskar skaka av sig eventuella förföljare. När t-banetåget kommer till en station, så väntar man i det längsta med att kliva av. Och så ser man sig snabbt omkring för att se om någon annan också plötsligt fått lika bråttom att hinna kliva av.

”Bengt” är rädd och nervös

John Adam sparar t-banebiljetten och kräver sedan ersättning för den av den sydafrikanska säkerhetstjänsten: 18 kronor.

Han tar sedan kontakt med ”Bengt”.

John Adam beskriver honom i rapporten som mycket rädd, nervös och misstänksam.

Han skriver att ”Bengt” under deras möte inte ens vågat lita på att Adam verkligen var den han utgav sig för att vara. Det hade därför, klagar Adam till säkerhetstjänsten hemma i Sydafrika, tagit onödigt lång och bortkastad tid för att ”etablera ett nödvändigt förtroende” med svensken.

Träffades i en park

Dessutom tvingas John Adam, som en följd av svenskens försiktighet, att ha ett långt samtal med ”Bengt” mitt i en park i Stockholm.

I rapporten som han skriver hemma i Bryssel berättar han om det hemliga mötet:

”Det hade kunnat vara underhållande, förutom att det ägde rum i en blåsig Stockholms-park i minus 6 graders kyla! Tack.”

John Adam rapporterar att ”Bengt” efter hand någorlunda låter sig övertygas om att han är den han är. Adam bjuds då in till den svenske spionens hem på Kungsholmen – bara några hundra meter från Säpos högkvarter.

Så här skriver Adam:

”Hur som helst så till sist så bjöd han mig hem till sitt hem, men, trots en utmärkt middag så var han fortsatt tveksam gentemot mig i fråga om sin exakta relation till firman.”

I sin rapport undrar spionchefen John Adam om det är någon mening med att ha en man i Sverige som är så till den milda grad rädd och försiktig.

Varför var ”Bengt” så rädd just då, i april 1986? Hade han nyligen utfört ett uppdrag åt sina sydafrikanska uppdragsgivare, som han först nu efteråt förstått vad det handlat om?

Beordrades John Adam att resa till Stockholm för att ta pulsen på ”Bengt” – en agent som man hemma på säkerhetstjänsten i Sydafrika hade fått tecken om att han höll på att tappa fattningen?

Någonting mycket viktigt måste det ha varit. Varför tog annars den sydafrikanska regimen risken att sända sin Europa-chef till Stockholm för att träffa sin svenske agent när alla vid gränsen kollades extra noga i jakten på Olof Palmes mördare?

Varför undvek inte Sydafrikas säkerhetstjänst att besöka Sverige? Ett svar kan vara att man inte hade med mordet på Palme att göra.

Tidigt morgonen därpå, den 12 april 1986, checkar John Adam ut från Park Hotel.

Fick amnesti

John Adam sökte och fick senare amnesti hos Sanningskommissionen för att han 1982 deltog som bombexpert i en operation under den sydafrikanske toppagenten Craig Williamsons ledning: bombattentatet mot ANC:s kontor i London.

I samband med denna amnestiansökan berättade John Adam om sin tid som agentchef i Europa för säkerhetstjänsten åren 1984–1987. Denna redogörelse lämnade han till Jan-Åke Kjellberg, en svensk polis som engagerats av Sanningskommissionen. Med hjälp av en sydafrikansk källa fick jag tillgång till Kjellbergs rapport.

Av denna framgår också att John Adam fick i uppdrag att i april 1986 åka till Stockholm för att träffa spionen ”Bengt”.

Anders Hasselbohm (hasselbohm.anders@telia.com)

Publisert: