Vänner har råkat illa ut

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Victoria om varför hon ger sig in i kampen mot narkotika

VISBY

Nu ger sig kronprinsessan Victoria, 23, in i kampen mot narkotika.

- Jag har vänner som råkat illa ut, säger hon.

Gemensam kamp Justitieminister Thomas Bodström och kronprinsessan Victoria fick en pratstund under den internationella konferensen mot droger i Visby. "Jag har vänner som råkat illa ut", berättade Victoria.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Gemensam kamp Justitieminister Thomas Bodström och kronprinsessan Victoria fick en pratstund under den internationella konferensen mot droger i Visby. "Jag har vänner som råkat illa ut", berättade Victoria.

I går inleddes en internationell tredagarskonferens om narkotika i Visby.

Världsledande experter, Interpols generalsekreterare Ronald K Noble och justitieminister Thomas Bodström hade bjudits in för att tala inför delegater från 22 länder.

Vänner med drogproblem

Förhoppningen var att kronprinsessan skulle inviga konferensen men hon tackade nej eftersom hon inte ansåg sig tillräckligt insatt.

Nu satt hon i stället på främsta raden och antecknade.

- Det här är ett viktigt ämne som fler borde engagera sig i. Vi måste arbeta emot droger och alkohol. Problemet är stort och utbrett, det finns i alla länder, säger hon.

- Jag har kommit i kontakt med det genom vänner som har råkat illa ut.

Har du hjälpt dem på något sätt?

- Jag har försökt men det är ingenting jag vill gå in på nu. Men jag tror aldrig att man kan ge för mycket hjälp till dem som råkat illa ut.

- Att vara med här i dag är ett sätt. Jag vill lära mig mer för att kunna sprida rätt information.

Vad tror du ligger bakom det ökade missbruket bland Sveriges unga?

- Jag vet inte. Men det är väldigt sorgligt.

Drogmissbruket bland svenska ungdomar har fördubblats de senaste fem åren.

Bodström vill förebygga

Justitieminister Thomas Bodström talade om vikten av förebyggande åtgärder och ett internationellt samarbete. Han nämnde bland annat en utvidgning av Europols befogenheter och ett samarbete mellan åklagare.

Att de europeiska länderna har olika syn på bruket av narkotika ser han inte som ett problem.

- Vi ligger mycket nära varandra, även ideologiskt, i frågor som rör bekämpningen av den internationella narkotikahandeln.

Meningslöst, sa ministern

För tre år sedan skrev Bodström i tidningen Liberal Debatt att kriminaliseringen av bruket av narkotika är en meningslös reform. Någon minskning av missbruket kunde han inte urskilja. Reformen hade i stället lett till att missbrukarna uteslutits ur samhället.

Han ångrar inte vad han skrev men menar att situationen är en annan i dag.

- Mina ståndpunkter har inte ändrats men det allmänna debattklimatet är ett helt annat. Ropen på hårdare straff hörs inte längre. Man talar mycket mer om brottsförebyggande åtgärder, tidigare kallade man det för flum.

Efter det svenska ordförandeskapet vill justitieministern arbeta för att övriga EU-länder tar efter den restriktiva svenska linjen.

Elisabeth Lindham

Publicerad: