Sjuksköterskan: Läppbalsam kan vara farligt för småbarn

1 av 2
NYHETER

Läppbalsam i olika goda smaker kan tyckas vara en harmlös sak för småbarn att tjata till sig i mataffären. Men enligt sjuksköterskan Marit Berglund finns det stora risker när småbarn springer runt med de populära balsamen.

– Det kan orsaka risk för kvävning, säger hon.

Jordgubbe, hallon, cola och citron – många smaker och dofter finns i de läppbalsam som säljs i affärer och apotek. Men vad som till synes verkar vara harmlös hudvård kan också vara en riskabel lek för barnen. Det menar sjuksköterskan Marit Berglund.

– Eftersom de smakar så gott går de små barnen gärna runt med dem i munnen, säger hon.

Om ett barn har locket till ett läppbalsam i munnen, snubblar och sedan andas in kan barnet sätta i halsen. Marit påpekar också att stiften går att bitas av och ha i munnen – och att även de bitarna går att sätta i halsen.

– Det är inte alltid det ger hosta, vilket gör att man inte märker att barnet faktiskt är under en kvävning, säger hon.

Marit arbetar med att utbilda förskolor i hela Stockholms län i barnolycksfall och från personal på flera förskolor har hon fått höra om just det här problemet. Därför uppmanar nu Marit föräldrar att förvara läppbalsam på säkra platser och inte släppa iväg barn ensamma med produkterna.

Foto: Privat
Marit Berglund uppmanar föräldrar till att vara försiktiga med läppbalsam till barnen.

Skulle du säga att det finns en dödsfara med de här produkterna?

– Ja. Använt rätt så är det ingen fara, men det ska inte finnas tillgängliga för de här riktigt små barnen, säger hon och fortsätter:

– Det är inte någon leksak.

ARTIKELN HANDLAR OM