Iran

USA och EU häver sanktionerna mot Iran

Av: 

TT

Linnea Carlén

NYHETER

Det internationella atomenergiorganet, IAEA bekräftar på lördagskvällen att Iran uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet med stormakterna.

USA och EU häver nu sanktionerna mot landet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Efter beskedet om det historiska avtalet har Iran redan låtit meddela att landet står i startgroparna för köp av 114 Airbus-plan.

Under dagen anlände USA:s utrikesminister John Kerry till Wien för att träffa sin iranske kollega Javad Zarif och EU:s utrikespolitiska representant Federica Mogherini för att diskutera de sista detaljerna i kärnteknikavtalet med Iran.

Senare på kvällen bekräftade IAEA att sanktionerna mot Iran kommer att hävas, rapporterar AP.

”En viktig dag”

Iran anses har mött sina åtaganden att begränsa sitt kärnvapenprogram och landet har nu slutit ett historiskt avtal med sex stormakter. ”Inspektörer på plats verifierade att Iran har genomfört alla nödvändiga åtgärder enligt avtalet”, uppger AFP.

– Relationerna mellan Iran och IAEA har nu gått in i en ny fas. Det är en viktig dag för det internationella samfundet, säger FN-organets generaldirektör Yukiya Amano, enligt nyhetsbyrån.

Fångutväxling mellan USA och Iran

Beskedet är väntat och kommer samma dag som uppgifterna om att Iran och USA har utbytt fångar. Iran har frigett fyra iransk-amerikanska fångar, varav en av dem Washington Post-journalisten Jason Rezaian. Han arresterades i juli 2014 och dömdes för spioneri förra året. USA benådar i gengäld sju iranier och lägger även ner brottsanklagelserna mot 14 iranier, skriver AP.

Tidigare under lördagen framträdde Irans utrikesminister Javad Zarif i den iranska statligt ägda televisionen. Enligt AP lät han då meddela resultatet av den långa rad av möten han haft med sina amerikanska och europeiska motsvarigheter:

– Alla repressiva sanktioner mot Iran kommer att ogiltigförklaras i dag, sa Zarif och hänvisade till de ekonomiska sanktioner och påföljder som lagts på landet.

USA:s utrikesminister John Kerry bekräftade senare att USA nu hävt sanktionerna, skriver AP. President Barack Obama uppges ha skrivit under en verkställande order.

Gemensam presskonferens

Sent på fredagskvällen höll EU:s Federica Mogherini och Javad Zarif presskonferens. I ett gemensamt uttalade meddelade de att ”det multinationella ekonomiska och finansiella sanktionerna relaterade till Irans kärnvapenprogram har hävts”.

– Detta historiska avtal är både starkt och rättvist, och möter allas önskemål, sa Mogherini som uppgav att det bidrar till att ”förbättra regional och nationell fred, säkerhet och stabilitet”, rapporterar AP.

En ”lysande seger”, kommenterade Irans president Hassan Rohani det hela på Twittter, skriver TT.

Hans Blix, före detta generaldirektör för Internationella atomenergiorganet (IAEA), uttrycker en stor lättnad över att Iran uppfyllt sina åtaganden i kärnenergiavtalet med stormakterna och att sanktionerna mot landet lyfts.

– De har lyckats driva igenom det här och därigenom komma ut ur en väldig svår fientlighet mellan USA och Iran, säger Hans Blix till TV4 Nyheterna.

Avspänningen kan möjliggöra att man ta sig an kriget i Syrien, tror Blix.

Redan beställt 114 plan

De mångåriga hårda ekonomiska sanktionerna har varit en del i ett USA-lett försök att krympa Irans förmåga att utveckla kärnvapen. Iran har hela tiden insisterat på att dess kärnenergiverksamhet endast haft ett fredligt syfte.

Under sanktionstiden har bland annat oljeexporten från Iran varit kraftig nerskuren. En certifiering av IAEA innebär för Teheran en sanktionslättnad till ett uppskattat värde av 100 miljarder dollar, vilket öppnar upp för mycket värdefulla handelsmöjligheter för ett land vars ekonomi är märkbart försvagad, uppger AP.

Och Iran spiller heller ingen tid utan tar omedelbar sats för att slå sig in på den globala ekonomiska scenen.

Redan innan presskonferensen hade Irans transportminister låtit meddelat att landet har skrivit på en avtal för köp av 114 Airbus-plan, som väntas levereras så snarast möjligt, rapporterar AP.

ANNONS

Shoppa Bianca Ingrossos nya kollektion på Gina Tricot

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Iran

ÄMNEN I ARTIKELN

Iran

IAEA

USA

EU